Cazin: Evidentirani fizički napadi, prenošenje lažnih vijesti

Nnn

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -8°C. Podaci za vodostaj Mutnice na voda.ba nisu dostupni.

Policijska stanica Cazin imala je dvije intervencije u protekla 24 sata, u oba slučaja radilo se o remećenju javnog reda i mira. U Šturliću je došlo do vike, galame, fizičkog napada od strane dva lica, pri čemu je jedno lice lakše povrijeđeno. U Majetićima je od strane dva lica došlo do iznošenja, odnosno prenošenja lažnih vijesti ili tvrdnji kojima se remeti mir građana.

Vatrogasna jedinica imala je mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 51 pacijenata dok je sanitet korišten šest puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

 

Iz JKP “Vodovod” Cazin obavještavaju korisnike da su rezultati posljednje analize vode za piće koju je uradila ZU Zavod za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona pokazali da je voda iz svih izvorišta vodovodnog sistema ispravna za konzumiranje. Iz tog razloga ranije izdata Preporuka o prokuhavanju vode prije konzumiranja se stavlja van snage.

Elektrosnabdjevanje je uredno, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, u višim predjelima naše zemlje saobraća se otežano, po zasnježenom kolovozu. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Izdvajamo putne pravce: Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Livno, Šipovo-Kupres, Livno-Glamoč-Mlinište, Posušje-Jablanica, Trnovo-Foča (Rogoj), Foča-Gacko (Čemerno), Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Sarajevo-Rogatica (Romanija), Olovo-Kladanj (Karaula), Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (Rostovo)-Prozor (Makljen), Turbe-Karanovac i Čađavica-Banja Luka. U nižim područjima Bosne i u Hercegovini kolovoz je mokar i mjestimično klizav.

S obzirom da su za danas u BIH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetujemo da svoje vozilo pripreme za zimske uslove vožnje:

-Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio;
-Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice;
-Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila;
-Očistite vozilo od snijega i leda;
-Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara;
-U slučaju potrebe pozovite na broj 1282.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim satima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.