Cazin: I ove godine prigodnim sadržajima obilježava se 28. august – dan patriota

-
Ovaj dan posvećen je svim Krajišnicima koji su 1992. godine napustili evropske zemlje u kojima su radili i preko okupiranog područja Hrvatske vratili se kući kako bi se uključili u odbranu domovine BiH…

U znak sjećanja na odlučnost i hrabrost brojnih Krajišnika koji su siguran boravak i rad u zapadnoevropskim zemljama zamijenili rizičnim odlaskom u domovinu, preko okupiranog dijela Hrvatske, tzv. SAO Krajina, u Cazinu se 28. august obilježava kao Dan patriota. Već po tradiciji, u znak sjećanja i kao znak odavanja počasti onima koji su na tom putu ostavili svoje živote, organizira se pohod “Stazama patriota” na relaciji Kamenica – Slunj – Šturlić, polaganje cvijeća na spomen obilježju u Slunju, te centralna manifestacija u Šturliću.

Pohod Stazama patriota je počeo danas polaganjem cvijeća na šehidskom spomen-obilježju. Uz zahvalnost svima koji su podržali ovaj projekt čiji je cilj njegovanje kulture sjećanja, vođa pohoda Salih Delalić naglašava kako je to istinska moralna obaveza s obzirom na prepreke koje su patrioti prošli na svom putu. Učesnici pohoda su krenuli iz Šturlića u koji će se nakon što prođu zacrtanu rutu vratiti sutra u poslijepodnevnim satima, kada će biti održana i centralna manifestacija.