CAZIN: Iskoristite izolaciju za sve što ste govorili “nemam vremena” – evo šta sve možete raditi

slika
Ostanite u svojim domovima, perite ruke i izbjegavajte kontakt s drugim ljudima.

Rasprave o tome da li je corona virus velika svjetska zavjera, napuhana medijska priča, igra velikih sila ili test, ostavite za neka druga vremena. Ovdje i sada se odgovorno ponašajmo prema sebi i drugima jer niko ne može tvrditi da nije zaražen niti postoji osoba koja sa sigurnošću može tvrditi da je imuna! Lijepo je vrijeme, a boravak na otvorenom se preporučuje. Iskoristimo ga za boravak i radove u prirodi i ispunimo ga korisnim aktivnostima. Ne širimo paniku već odgovornost! Bez velikih okupljanja, bez rukovanja, bez kontakta s osobama kojima je naređena izolacija!

Nije sve otkazano! Sunce nije otkazano, proljeće nije otkazano, prijateljstva nisu otkazana, glazba nije otkazana, ljubav nije otkazana, čitanje nije otkazano, empatija nije otkazana, mašta nije otkazana, razgovori nisu otkazani, ljubaznost nije otkazana, vjera u Boga nije otkazana.

Image
slika
  • Nađite hobi koji vam odgovara: pletenje, vez, šivenje, pravljenje stvari
  • Čitajte knjige - vjerovatno u kući imate nekoliko knjiga koje do sada niste stigli da pročitate. Sada je vrijeme.
  • Igrajte društvene igre: karte, na slovo - na slovo, gradovi i sela; čovječe ne ljuti se; jamb; šah itd.
  • Presložite garderobu, odvojite stvari koje vam ne trebaju. Kad se ukaže prilike, te stvari poklonite onima kojima su neophodne.
  • Temeljno očistite stan - proljetno čišćenje je dobra prilika da uništite sve viruse u stanu.
  • Presadite sobno cvijeće.
  • Izvucite stare CD-ove sa slikama, pregledajte ih i podsetite se dobrih starih vremena.
  • Pogledajte neke filmove na koje ste zaboravili da ih imate na kompjuteru ili DVD-u.

Obilazak muzeja

Možda zvuči bizarno, ali da biste obišli svjetske muzeje, sve što vam je potrebno je dobar internet i računar.

Program "Gugl Art projekta" omogućava korisnicima interneta da dožive iskustvo virtuelne posjete muzejima i izaberu umjetničko djelo koje žele da istraže.

Među muzejima koji učestvuju u tom projektu su Nacionalna galerija i Tejt Britan u Londonu, Metropoliten muzej, Muzej moderne umetnosti (MoMA) i Frick kolekcija u Njujorku, Muzej kraljice Sofije u Madridu, Rijkmuseum i Muzej Van Goga u Amsterdamu, Ermitaž u Sankt Peterburgu, Tretjakovska galerija u Moskvi, Muzej Kampa u Pragu, Alte nacionalna galerija u Berlinu, Versaj

Ukoliko želite sami da istražujete, sve što treba je da posetite sajt Google art project i da pronađete stvari koje vas interesuju.

 

Image
cazin

Obratite pozornost na vlastite potrebe. Dovoljno sna, ispravna  prehrana te fizička aktivnost zaštitit će I vase metalno zdravlje.

Ako poželite svoje prijatelje, najbliže, pozovite ih na  video poziv. Razgovori sa bliskim osobama obično završe s osmijehom na licu.

Nutricionisti preporučuju - bez slatkiša:  Vodite računa da djeca ne jedu previše slatkiša i gotove hrane, jer su puni šećera, raznih aditiva i boja koji izazivaju hiperaktivnost, poremećaje pažnje i negativne promjene u ponašanju.

Prijedlog za mame i tate – napravite im raspored: Napravite raspored kako bi djeca znala šta ih očekuje tokom dana i koje su im obaveze. Zajedno se dogovorite oko toga. Preusmjerite odgovornost oko dogovora i obaveza na dijete.

Ono će ih tada puno lakše preuzeti i obaviti. Djeca vrlo ozbiljno shvataju dogovore i nastoje obaviti ono na što su se obavezala. Roditelji - posvetite vrijeme svojim mališanima Svaki dan osigurajte porodično posebno vrijeme.  To je vrijeme bez malih ekrana.  Tokom dan, mnogima je pažnja raštrkana na sve strane i ne stignu se istinski posvetiti djeci, a ona to itekako osjete i zbog toga često imaju ispade bijesa, krše granice ili protestiraju. Aktivnosti za vrijeme posebnog vremena mogu biti igranje društvenih igara, zajedničko kuhanje, pričanje priča, čitanje knjiga, zajedničko vježbanje.

Za one građane koji žive u kućama i poseduju dvorište, izolacija neće teško pasti. Pošto je proleće praktično stiglo, svi koji žele da urede svoja dvorišta mogu to da urade sada.

 Naša preporuka je da se pozabavite i novim projektom kao što je sadnja mini bašte, u kojoj će stati par leja luka, belog luka, peršuna, začinskog bilja, nekoliko strukova paradajza i paprika. Sadnja cveća je uvek dobra aktivnost koja oplemenjuje svakog ko se njome bavi.

 Budite odgovorni, ostanite kod kuće! Druženje sa komšijama i prijateljima ostavite za neka mirnija i srećnija vremena.

NE ZABORAVITE  na građansku solidarnost - pomozite svojim starijim sugrađanima, otiđite umesto njih do prodavnice ili apoteke. Kupljenje potrepštine ostavite im ispred vrata. Budimo ljudi!