Cazin je od danas bogatiji za još 20 novih pčelara, a sve to zahvaljujući stalnim ulaganjima i podršci

asd
Podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima dugogodišnji je kontinuitet u Budžetu Grada Cazina, a s obzirom da se proteklih godina posebno vodilo računa o razvoju pčelarstva, sve je više novih pčelara i onih koji su zainteresirani za ovu granu poljoprivrede.

U saradnji s IFAD-om (Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede Ujedinjenih naroda), Grad Cazin obezbijedio je košnice i opremu za 20 novih pčelara, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 55.300 konvertibilnih maraka.

-“Pčelarstvo je po mnogo čemu posebna grana poljoprivrede, a Cazin je poznat po vrijednim i marljivim pčelarima koji znaju odlično raditi taj posao. Naravno, tu su i prirodni potencijali koje imamo i zbog toga je svaki oblik podrške od strane naše lokalne zajednice neupitan. Zahvaljujem se IFAD projektu, uz čiju podršku smo mogli realizirati još jedan vrijedan projekat, a novim pčelarima čestitam i želim im puno uspjeha i sreće u bavljenju ovim plemenitim poslom.“, izjavio je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Novi pčelari ujedno su i novi članovi Udruženja pčelara „Kesten“ kojem je za nabavku nove opreme ove godine iz Budžeta Grada izdvojeno 9.000 maraka, a takođe su obezbijeđeni i poticaji za pčelare u iznosu od 5 KM po košnici. U toku prošle godine Grad je, sa preko 24.000 KM, učestvovao u nabavci opreme za 30 novih pčelara pa je tako Cazin za nepune dvije godine bogatiji za ukupno 50 novih pčelara.

Image
ger