Cazin je uz Srebrenicu! Da se ne zaboravi Srebrenica, a nećemo dozvoliti da se ponovi zločin i genocid nad Bošnjacima u BiH (FOTO)

Cazin

Agresori su genocid i zločin nad Bošnjacima u BiH izvršili smišljeno i planski. Gnusna zlodjela su počinili nad civilima, ženama i djecom još početkom '92 dok Bošnjaci nisu bili organizirani za odbranu, jer su bili uvjereni da ih neće dirati i da će ih zaštititi tzv. JNA, a ono svi se okomoli na nedužne civile. Gdje god se organizirala odbrana i Armija RBiH tu je sačuvano stanovništvo, sačuvana je i crkva i džamija.

U Srebrenici, ponovo '95 na prevaru izvršavaju agresori genocid nad Bošnjacima, a prije toga međunarodna zajednica proglašava kao zaštićenu zonu i nagovaraju stanovništvo da predaju oružje da im to više ne treba i Bošnjaci povovo povjeruju u tu laž i budu nemilice genocidno ubijani opet kao civili. Ne dozvolimo da nas zmija ujede ponovo iz iste rupe.

I unatoč velikoj vrućini i straha od zaraze Corona virusom, veliki broj Cazinjana je ipak došao odati počast svim nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Upriličena je mirna šetnja po centru grada.
Minutom šutnje, učenjem fatihe i slušanjem programa kojeg su osmislili volonteri Crvenog križa smatramo da smo i mi dali doprinos u obilježavanju ovog datuma za kojeg ne smijemo dopustiti da se zaboravi. Na samom kraju, volonteri i učesnici mirne šetnje su se vratili u prostorije Crvenog križa i zajedno pogledali dokumentarni film "Portreti iz Srebrenice". 

Ne smijemo predati zaboravu tužnu historiju koju je Bošnjačko stanovništvo trpilo od 1992. do 1995.
#Srebrenica   #genocid    #juli2020