Cazin: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Kk

Udruženje Paraplegičari Cazin i osobe oboljele od dječije paralize su skromno obilježili Dan Osoba s invaliditetom uz ugodno druzenje i razgovor, nevrijeme je omelo mnoge llanove da se pridruže. Iako su mjere ograničenja i pandemija atmosfera bila odlilna i ugodna u znaku Međunarodnog Dana osoba s invaliditetom, jer invaliditet nije prepreka već je do društvene zajednice da ukloni barijere i osigura pravnu ravnopravnost za društvo jednakih šansi poučno je s obilježavanja.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se s osnovnim ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.
 

" Potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom država se obvezala da će poštivati odredbe, između ostalog i one koje se tiču prava na rad i zapošljavanje, pristupačnost, zdravlje, obrazovanje, osposobljavanje i rehabilitaciju te neovisno življenje i uključenost u zajednicu, uz osiguravanje razumne prilagodbe i bez diskriminacije." savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević.