Cazin: Najavljene značajnije aktivnosti u tekućoj godini u oblasti turizma

.
Prema onom što je u vrhu pažnje i planovima nadležnih gradskih službi i ustanova, fokus će biti na uređenju izletišta, uređenju zelenih površina, mapiranju turistički bitnih lokacija na području Cazina, kao i brojni drugi zahvati u pogledu unapređenja turističkog imidža i ponude...

CAZIN, 8. marta - Prošlu godinu, Grad Cazin završio je sa oko 2300 aktivnih privrednih subjekata. Među njima su mala i srednja poduzeća kao i veliki broj obrtnika, ugostitelja i trgovaca. Broj zaposlenih kretao se oko 7000 radnika.

 

Početkom 2020. godine bilo ih je više, no pandemija je i u ovoj tradicionalnoj poduzetničkoj sredini na svoj način usporila procese koji kumuliraju stopu zaposlenosti. Ovaj broj za sada ne zabrinjava jer je pad zaposlenosti, kao posljedica pandemije, evidentan u svim sredinama. Ohrabruje da će uskoro nastupiti nova građevinska sezona što bi značilo i više posla u sektoru koji zapošljava veliki broj radnika. Povoljniju situaciju očekuju posebno u sektoru turizma i ugostiteljstva.

 

Upravo je ova grana trenutno u najtežoj situaciji nakon što je pandemija paralizirala cijeli svijet i zaustavila kretanja ljudi. Bez obzira na nesigurne prognoze i za ovu godinu, u Gradskoj upravi napravili su planove kako obogatiti turističku ponudu.