Cazin: Nakon poplava aktiviralo se novih dvadeset klizišta

cazin
Prošla su tri dana od prestanka padavina, a nabujale rijeke polako se vraćaju u svoja korita. Pred stanovnicima gradova i općina USK čiji su objekti bili poplavljeni sada je čišćenje i izacivanje mulja kojeg je voda ostavila iz sebe. Nakon povlačenja vode, sada prijeti opasnost od klizišta. Na području Cazina aktivirano je novih 20 klizišta. Najviše ih je u Tržačkim Raštelima, Mutniku i Donjoj Koprivni. Naša reporterska ekipa posjetila je nekoliko naselja i zabilježila je novu i nadasve zanimljivu priču o životu.

 

CAZIN/BIHAĆ, 20. maja – Uz ostale gradove i općine, stanovništvo Cazina i nadležne institucije počele su sa zbrajanjem nastalih šteta. Zbog prirode terena, najveću opasnost ovdje predstavljaju klizišta. Uz 150 evidentiranih od 2014. godine, posljednje padavine aktivirale su 20 novih i 15 starih klizišta. Na ovu kuću tone zemlje se odavno naslonile. Vlasnik je pokušao da je zaštiti no čini se da će ovom terenu trebati više intervencija i više sredstava.

Ogromna količina padavina pokrenula je brdo i šumarak iznad kuće porodice Porčić u Tržačkoj Platnici. Tlo je pomjereno nekoliko stotina metara od Porčića i prijeti kućama. U naselju Donji Lulić uništen je lokalni put i dvorište jednog mještanina. Osim Krivaje, klizišta su aktivirana u još nekoliko cazinskih mjesnih zajednica.

Najviše ih je Tržačkim Raštelima, Mutniku, naselju Klisa i Hodžići u Donjoj Koprivni. Tokom proteklih dana, u Cazinu je  poplavljeno deset stambenih i 20 pomoćnih objekata, službenici Higijensko – epidemiološke službe počeli su sa dezinfekcijom prostora a procjenu nastale štete otpočela i nadležna Komisija.