Cazin: Održana javna tribina: „Aktivni građani - odgovorna uprava“

Cilj tribine bio je upoznavanje građana o načinima prijave korupcije i mehanizmima za pružanje besplatne pravne pomoći

U organizaciji Transparency International BiH u saradnji sa uposlenicima Grada Cazina, jučer je u Cazinu upriličena tribina o transparentnosti lokalne uprave, učešću građana i mehanizmima borbe protiv korupcije.

Cilj tribine bio je upoznavanje građana o načinima prijave korupcije i mehanizmima za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije, u okviru programa kojeg Transparency International već 15 godina implementira u BiH. Osim toga, građani su bili u prilici da od predstavnika lokalne samouprave dobiju informacije na koji način se mogu uključiti u rad lokalne samouprave, te informacije o antokorupcijskim mehanizmima, kanalima za prijavu korupcije, načinima ostvarenja prava građana i modelima direktne komunikacije građana sa lokalnom zajednicom, kao i da ukažu na probleme kako bi se došlo do najboljeg rješenja.

 

 

Image

„Grad Cazin je opredjeljen za nultu stopu tolerancije prema korupciji što je jasno iskazano i kroz usvojeni Antikorupcijski plan i mjere za suzbijanje korupcije u saradnji sa Transparency International BiH i drugim institucijama. Prevencija kroz prepoznavanje rizika, jer bolje je upravljati rizicima nego se baviti posljedicama te uklanjanje prilika za koruptivne namjere, jer prilika čini lopova. Korupcija siromaši narod, a bogati pojedince pa dovodi do pravne nesigurnosti što je i razlog odlaska omladine iz BiH. Zato je zadatak sviju da se sistemski borimo protiv korupcije, a građani imaju važnu ulogu u tome, jer se oni susreću s raznim oblicima. S toga pozivamo građane da prijave svaku koruptivnu radnju i za to smo obezbjedilili obrasce za prijavu korupcije koje mogu i javno i tajno ubaciti u sanduče na šalteru upravne zgrade Grada Cazin. Svaka aktivnost u lokalnoj zajednici mora biti javna, transparentna i efikasna na zadovoljstvo svih građana.“, ističe Jusuf Bajrektarević, koordinator Antikorupcijskg plana