CAZIN: Održana promocija knjige “Redovi bez naslova” Belma Čataković

slika
U prostorijama Gradske biblioteke Cazin, večeras, 13.02.2020.godine u 19 sati, održana je promocija zbirke poezije “Redovi bez naslova”, autorica Belma Čataković, mlada cazinska autorica. Promotorica je Samra Čataković, a moderator Edina Mehagić. Ovo je prva promocija koju je Belma održala, u njezinom rodnom gradu Cazinu sa svojim prvijencom.

Promocija je započela Belmin uvodnim obraćanjem publici:

 “Moram priznati da sam večeras zaista sretna i to ne samo zbog toga jer ste Vi odlučili da izdvojite svoje vrijeme kako bi ste prije svega meni ali i sami sebi uljepšali ovo veče, već sam istinski sretna jer sam večeras zapravo shvatila da živimo u tom vremenu u kojem je poezija konačno ponovno zaživjela, vaše prisustvo večeras ovdje je upravo dokaz tome” navodi Belma u uvodnom obraćanju.

Belma je kroz zbirku poezije pokušala predstaviti dijete koje u ovom svijetu gdje su ponuđene laži, manipulacije, ljubomora, na kraju mržnja ipak odabrala da voli. Zbirka poezije je satkana od realnih proživljenih situacija, kako Belmi bliskih ljudi tako i nekih situacije u prolazu, čiji je cilj da svako za sebe nađe pjesmu kojoj će biti privržen i što će da probudi neku određenu emociju. Sama suština knjige je da u njoj pronađete SEBE.

Image
belma

Tematika ovih redova je različita, tu se prepliću ljubavi koje su nesuđene sa onima koje su doživjele duboku starost, ništavne daljine na spram ne toliko važne blizine, velika očekivanja sa ne tako očekivanim razočaranjima, čežnja i nedostajanje, velike i male pobjede, naposljetku, veliki životi sa malim.

Možda ste se pitali zašto je naslov knjige “Redovi bez naslova”? Belma nam je otkrila i zašto:

“Čitala sam kako dobra knjiga mora da ima dobar naslov, dobar sažetak na samoj poleđini i kako ja moram da predstavim knjigu. Ja sam odlučila da zapravo ne moram ništa. Stoga, moja knjiga je umjesto dobrog naslova ostala bez naslova. Što je interesantno za ovu knjigu je da su početak i kraj identični. Razlog tog ponavljanja je što ja ne volim kraj nečega u životu i upravo zbog toga sam odlučila da kraj moje knjige zapravo bude jedan novi početak, a početak čega odlučit ćete sami, ja sam zamislila da to bude početak jedne nove ljubavi” navodi Belma.

Image
samra

Promotorica Samra Čataković je na početku svog izlaganja pozdravila sve prisutne i zahvalila se na dolasku te istaknula sljedeće:

“Ja sam dobila priliku da budem saputnik na ovom putovanju sa svojom sestrom. Meni ne preostaje mnogo riječi nakon Belminog izlaganja, pa mi preostaje samo reći da je ona multitalentovana. Ovo je knjiga koju sam dva puta pročitala, prvi put zato što sam morala a drugi put jer sam stvarno željela da se ponovno susretnem sa likovima koje je ona kroz svoje pjesme opisivala i da ih na neki način pobliže upoznam. Ja nisam mogla da pri čitanju ne primjetim koliko sam puta i sama kroz knjigu spomenuta, koliko detalja, krupnih stvari, koliko ustvari dijelova mog života se prožima kroz njezine pjesme. Velika sam sretnica, jer, zahvaljujući njoj i tim tekstovima ja ću zauvijek da živim, ali ne samo ja već i svi koji se pronađu u nekim od likova. Ja sam imala priliku da vidim kako to izgleda kad umjetnik piše, što me je oduvijek zanimalo, šta je inspiracija, motivacija, kako izgleda taj cijeli proces.”

Samra je u svom izlaganju pročitala jednu od pjesama iz knjige, za koju je ona vezana, jer je pjesma nastala na osnovu nje, nakon traumatičnog proživljenog perioda koji je Belma pretočila u riječi na papir.

 

 

Image
slika
Image
slika

Belma je svoje cijelo izlaganje kroz osmijeh uradila i bez treme, što je za mladu autoricu, koja je izdala svoj prvijenac za svaku pohvalu. Ne samo Grad Cazin, već Krajina ima čime da se ponosi jer imamo ovako mlade, talentovane ljude, koji zaslužuju pažnju.

Na kraju promocije Belma je dodala:

“Ne znam da li sam Vam predstavila knjigu u svjetlu kojem ste očekivali ali meni je daleko važnije bilo ovo druženje sa Vama. Bilo mi je drago da svakog od vas zagrlim, neke ljude ponovo vidim, neke upoznam i stvorim nova prijateljstva, ono što me naročito raduje je što ovdje vidim lica mojih prvih učitelja, nastavnika, razrednika, profesora i vjeroučitelja, koji su me svojim primjerom učili kako ja zapravo treba da se ponašam."


ČESTITKE BELMA!

Image
SLIKA