Cazin: Održana sjednica gradskog vijeća

gv
Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Cazina usvojen je rebalans budžeta za period januar - juni 2020. godina. Rebalansom je predviđeno povećanje budžeta za skoro 2 miliona. Uz ovo usvojeno je i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju lokalnih puteva u nekoliko MZ

 

CAZIN, 28. augusta - Podršku gradskih vijećnika dobio je   Prijedlog o Izmjenama i dopunama budžeta Grada Cazina za period januar-juni 2020. Vijećnik Husnija Miskić je  imao primjedbe na povećanje gradskog budžeta za  oko 2 miliona KM, tvrdeći da je upitno izvršenje planiranog u već utvrđenom iznosu od 31,5 miliona KM. Podsjetio je, da je već u martu usvojen rebalans kojim su predviđeni grantovi za poljoprivredu i privredu, te grant covid- 19.

 Potom je ustvrdio da je tokom  prvih šest mjeseci ove godine budžet izvršen u iznosu od oko 10 miliona, te da sumnja da se u drugoj polovini može postići  i izvršenje u iznosu od  21,5 milion, a ovim povećanjem ustvari  skoro 24 miliona maraka.  Prvi čovjek Grada, Nermin Ogrešević, je, u  obrazloženju pomenutih primjedbi, naglasio da je glavna karakteristika izvršenja gradskog budžeta ta  što se u 2020. ušlo bez ijedne marke dugovanja ili  kašnjenja sa izmirenjem obaveza u skladu sa zakonskim rokovima. Tokom  sjednice usvojeno je nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju putnih pravaca u MZ Cazin, Vrelo, Ostrožac, Miostrah, Skokovi, Pećigrad i Liskovac. Vijećnik Ibrahim Redžić imao je primjedbe na način korištenja vakufskog zemljišta, konstatirajući da je  došlo do skrnavljenja mezarja u MZ Ostrožac. Vijećnik, Haris Ćoralić, koji je i predsjednik Medžlisa IZ Cazin  naglasio je da je ispoštovana procedura za koju je nadležna Vakufska direkcija pri IZ u BiH.  Bez rasprava usvojene su i odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju elektroenergetskih objekata podzemne i niskonaponske mreže i podzemnih vodovoda, te Odluka o utvrđivanju  javnog  interesa kojom bi s e omogućila izgradnja hidrostanice u MZ Mutnik. Prihvaćen je i  Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JKP Čistoća.