Cazin: Potraga za stećcima (FOTO)

Jj

Na naš portal nam stižu slike stećaka iz Cazina i sugerisanje za iste da ih se što više pronađe.

Traganju za nekropolom stećaka u selu Miostrah kod Ostrošca,oko 10 Km od Cazina, na lokalitetu Crkvine koju je popisao Šefik Bešlagić 1969.godine i sastojala se od 6 stećaka.
Predpostavlja se da je bila na ovoj livadi i kukuruznjaku ( na slikama ) ili blizu mezarja u Miostrahu koje je nedavno raščišćavano ( slike u prilogu).
 

Molimo sve mještane Miostraha da pregledaju lokalitet i jave nam da li su ih negdje pronašli. Molimo sve Cazinjane i Kladušane da nam jave informacije i uslikaju neotkrivene nekropole stećaka.

Očekivalo se više informacija i fotografija o stećcima u Cazinu. Pogledajte detaljnije po Gradinama ( velika i mala Gromila),Ilirskim tumulima/ Gromilama, Crkvinama (Miostrah,Liskovac,Polje, Gata,Klokot, Kovačevići), Starim gradovima (Cazin,Ostrožac, Stijena, Tržac, Šturlić, Mutnik, Pećigrad, Liskovac,) Kulama (Radetina, Gračanica, Barska, Smrdan, Osredak).
 

To je sve naš višemilenijski kontinuitet do današnjih dana. Zavirite i u šume, gajeve, Arijanska crkve i Crkve bosanske/ Hiže, mezarja i groblja. Sretno vam istraživanje i šaljite nam povratne informacije i fotografije rekao je Emir Medanhodžić.