Zabrinuti i nezadovoljni roditelji zbog online nastave u OŠ Cazin 1

Nm

Na našu e-mail adresu stiglo nam je pismo od roditelja iz Osnovne škole “Cazin l”. 

Roditelji su uputili pismo vezano za pohađanje online i redovne nastave.

Pismo prenosimo u cijelosti u tekstu ispod:

“Da li je online nastava bolja od pohađanja redovne nastave u školama koje su kilometar ili dva udaljene od centralne škole? Pitanje je to za čiji odgovor će ceh platiti učenici OŠ Cazin 1. Iako su u proteklih deset godina, koliko traje saga o izgradnji novog objekta ove škole, upravo učenici platili sve nedostatke starog objekta, ponovo u njihovo ime odlučuje politika pa će naredna dva mjeseca, a možda i cijelo drugo polugodište nastavu pohađati online. Tako je, naime, odlučio kantonalni ministar obrazovanja na zahtjev jedne neformalne grupe roditelja.


Zbog toga imamo potrebu da se čuje glas i druge grupe roditelja, nas koji smo takođe, zabrinuti za svoju djecu ali smo, očekujući da se poštuju i provode odluke zvaničnih organa kao što su Vijeće roditelja, menadžment škole, itd. , očito dovedeni pred svršen čin.
Problemi oko izgradnje novog objekta OŠ Cazin 1 traju oko deset godina i kao da je to bilo malo pa je donedavni direktor ove ustanove Zlatko Sabljaković prilikom početka izgradnje nove škole na svoju ruku u projekat uvrstio izgradnju suterena zbog kojeg ovaj objekat sada nema urbanističku i građevinsku dozvolu.


Zanimljivo je da se niko ne bavi ovim problemom koji je uzrokovao novih preko 100.000 KM troškova, kao i da je sada glavni ulaz u novu školu dva metra iznad zemlje. Ali, to i nije problem nas roditelja koji smo prinuđeni na ovaj način istupiti u javnosti, kako bi se čulo i naše mišljenje. A, ono glasi da smo protiv online nastave i da nam je daleko prihvatljivije privremeno pohađanje nastave u školskim objektima na Gnjilavcu i Ćupriji. Smatramo da se ovaj slučaj zloupotrebljava u političke svrhe, kao i bezbroj puta do sada. Na desetine učenika iz OŠ Cazin 1 proteklih su godina već ispisani iz ove i prešli u OŠ Cazin 2 i ne vidimo nikakvo opravdanje u tome da se uvodi online nastava jer ovi objekti nisu daleko od tzv. centra grada za kojim neki očito, pate kao statusnim simbolom.
Prošla godina, zbog pandemije čije mjere su i dalje na snazi, sasvim sigurno je oštetila našu djecu za normalan tok obrazovanja i ovakve odluke koje potpisuje ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić i to na traženje sasvim neformalne grupe ljudi, sigurno će dodatno osakatiti još jednu generaciju djece.


Razačaravajući je i stav prosvjetnih radnika, uposlenika ove škole, koji se ne bore za najveću svetost njihove profesije, a to je redovna nastava i kvalitet obrazovanja svih učenika, već su se utopili u raznorazne političke struje odnosno odabrali navijačke pozicije. Od njih smo očekivali najveću borbu za znanje njihovih učenika i naše djece.


Ovim putem, apelujemo na nadležne vlasti odnosno Ministarstvo obrazovanja USK, koje je najviša upravljačka instanca za sve procese u školstvu (izgradnju objekta, izvođenje nastave, itd..) da radi svoj posao. Da dođu u ovu školu i čuju mišljenje svih nas, ali i da poštuju zvanično izabrane i imenovane predstavnike ove škole.
Niste bitni vi, bitno je obrazovanje i sigurnost naše djece!”