Cazin: Saopćenje Kluba vijećnika SDA

Klub Vijećnika Stranke demokratskae akcije u Gradskom vijeću Cazin osuđuje ponašanje i nepoštivanje Statuta Grada i Poslovnika o radu Gradskog vijeća Cazin od strane Predsjedavajućeg vijeća Rifeta Hozanovića!

Na 14. sjednici vijeća koja je održana 26.12.2018 sa počertkom u 10 sati, suprotno članu 17. Statuta Grada Cazina te suprotno članu 79. Poslovnika o radu Vijeća nije dozvolio postavljanje vijećničkih pitanja te najavio da ih neće biti ni na 15. sjednici koja je zakazana za 27.12.2018.godine.

Članom 79. stav 3 Poslovnika o radu Vijeća jasno se kaže da Vijećnička pitanja se postavljaju na početku svake redovne sjednice tokom jednog sata.

Dakle Vijećnička pitanja moraju biti sastavni dio svake redovne sjednice i to niko pa ni Vijeće ne može promijeniti dok ne promijeni Poslovnik o radu.

U dosadašnjem radu znali smo se dogovoriti da ne postavljamo pitanja zbog obimnosti dnevnog reda i prelaziti na drugu tačku bez postavljanja pitanja. Danas se desilo da Hozanović daje na glasanje nešto sto čak ni vijeće nema pravo da izglasa već samo da se dogovori. Imajući u vidu činjenicu da se Gradsko vijeće saziva nakon skoro 5 mjeseci isključivom voljom i krivicom predsjedavajućeg i njegovog zamjenika i još na ovakav način krše prava Vijećnika u obavljanju svoje dužnosti.

Po izglasavanju Općih interesa za građane Grada Cazin, Klub Vijećnika u znak protesta zbog flagrantnog nepoštivanja Statuta i Poslovnika o radu Vijeća je napustio zasjedanje. Na kraju žalosti nas činjenica da Vijećnici iz vladajuće strukture koji su se prije početka sjednice pismeno prijavili i potpisali za vijećnička pitanja nisu reagovali na uskraćivanje njihovih prava, mada ih i razumijemo jer oni nisu u Vijeću da imaju neka prava nego da slušaju i dižu ruku za šta im Hozanović naredi.