U gradu Cazinu smanjen broj nezaposlenih

Fatimu Omerčević sreli smo prilikom dolaska za redovnu prijavu na evidenciji nezaposlenih osoba u Birou rada u Cazinu. Posljednih šest godina, preko ove ustanove uspije povremeno naći posao, što je za ovu samohranu majku iako nedovoljno, ipak od izuzetne važnosti.

Fatima je s 48 godina nažalost dio  statistike,   po kojoj  je doći do radnog mjesta izuzetno teško u gradu,  u   kojem su više od 50% nezaposlenih upravo žene, kako prenosi RTV USK. 

Na Biro rada žene se prijavljuju zbog socijalne zaštite, ali i povremene mogućnosti da preko poticajnih programa s federalnog nivoa dođu do posla. Usprkos tome  što teško dolaze do posla,  još uvijek  ne  predstavljaju  značajan broj onih koji se odjavljuju s evidencija zbog odlaska u inostranstvo. Ukupan broj  osoba koje su  svoju šansu potražile vani 2013-te,  u  Cazinu je bilo svega 35-ero , dok ih je u 2018. godini  evidentirano više od 500.

Dok se poslodavci žale do ne mogu doći do potrebnih radnika, više od 3000 osoba  i to nekvalificirane radne snage u potrazi je za poslom. Za programe prekvalifikacije koji se provode i preko kantonalnog Zavoda za zapošljavanje  vlada veliki interes i to uglavnom za građevinska zanimanja.

Mnogima su oni samo polazna tačka za odlazak,  čime se ne rješavaju potrebe domaćih poslodavaca. Situacija s velikim brojem nezaposlenih na listama biroa za zapošljavanje a manjkom radnika u pojedinim sektorima tako je dovedena do apsurda.  Svjesni su ove činjenice i Vlasti međutim , do sada konkrenijih i značajnijih poteza u rješavanju ove problematike još uvijek nema.