Učenici JU "Prva srednja škola" Cazin obilježili Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća (FOTO)

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u mjesecu novembru. To je dan kada se sjećamo miliona ljudi koji su izgubili živote ili su povrijeđeni u nesrećama na bh. cestama, dan kada iskazujemo saosjećanje sa svima onima koji su ostali iza žrtava, članovima njihovih porodica i prijateljima.

Tako su 16. novembra učenici JU "Prva srednja škola" Cazin obilježili ovaj značajan datum te izrazili zahvalnost svim službama angažovanim na pružanju urgentne pomoći unesrećenima, kao i ukazali na moguće načine zaustavljanja i ublažavanja ove pošasti modernog doba.

Image

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća cazinski srednjoškolci obilježili su podjelom promotivnih materijala, postavljeni su i plakati iznad kolovoza u centru grada koji sadrže bitnu poruku za sve vozače. 

Najvažniji dio je predstavljala prezentacija koja je održana u Kulturnom centru Cazin od 15:00 sati, a čijim su poučnim sadržajem srednjoškolci pokušali svoje sugrađane upozoriti na opasnosti koje ih očekuju u saobraćaju te im ukazati i na moguće posljedice nepoštivanja saobraćajnih pravila. 

Image

Obilježavanje ovog datuma se organizira s namjerom da se do 2020. godine smanji stradavanje na cestama i teško ozljeđivanje za 50%.

- "Cijeli projekat je imao u cilju da iduće godine, za Dan sjećanja, možemo pričati o poboljšanju statistike saobraćajnih nesreća i o tome kako ceste pričaju samo sretne priče", istakli su iz JU "Prva srednja škola" Cazin.