Uspješno izvedena vatrogasna vježba na objektu JU Dječije obdanište „Hasnija Omanović“

Sirene koje su u srijedu u 11:00 sati uzbunile građane Cazina, srećom, bile su samo dio vatrogasne vježbe koju su uspješno odradili pripadnici Vatrogasne jedinice na objektu JU Dječije obdanište „Hasnija Omanović“. Riječ je o redovnoj aktivnosti vatrogasaca u oktobru, koji se obilježava kao mjesec zaštite od požara.

Cilj vježbe bio je provjera spremnosti i obučenosti vatrogasaca, ali i edukacija prije svega uposlenika, ali i djece o planu evakuacije u slučaju požara na objektu ove obrazovne ustanove.

 

 

Image

- „Oktobar, mjesec zaštite od požara, svake godine Vatrogasna jedinica Cazin obilježava javnom pokaznom vježbom. Ove godine odabrali smo Dječije obdanište „Hasnija Omanović“ s ciljem provjere obučenosti kako profesionalnih vatrogasaca tako i radnog osoblja Ustanove kako bismo za, ne daj Bože, u što kraćem vremenskom roku spasili one kojima su, zbog malog uzrasta tokom njihovog boravka u navedenom objektu ovi uposlenici i otac i majka i prijatelj, odnosno od njih zavisi njihova sigurnost“, ističe Sabid Ružnić, komandir Vatrogasne jedinice Cazin, ujedno i predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza USK-a.

Demonstrirane su radnje i akcije koje vatrogasci skoro svakodnevno obavljaju. Uz gašenje vatre, simulirana je evakuacija djece i uposlenika te spašavanje povrijeđenih i zarobljenih.