Cazin: Više slučajeva remećenja javnog reda i mira, dvije saobraćajne nesreće

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -2 stepena Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 153,00 cm.

Policijska stanica Cazin u protekla 24 sata imala je šest intervencija. Naime, javni red i mir remećen je čak četiri puta. U Kapićima je došlo do vršenja fiziološke potrebe u javnosti ili izlaganja intimnog dijela tijela pogledu drugog, dok je jedno lice u prostorijama Doma zdravlja remetilo javni red i mir vikom, galamom, drskim ponašanjem. U City centru na Lojićki došlo je do drskog ponašanja, a na Bazenima Kula u Ćoralićima do nedozvoljenog držanja ili nošenja predmeta podobnih za nanošenje tjelesnih povreda na javnom mjestu.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, evidentirane su dvije saobraćajne nesreće, jedna na Gnjilavcu i druga na Ostrošcu sa po 2 m/v. U nesrećama nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.

Vatrogasci su imali mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 33 pacijenata dok sanitet nije korišten.

U području grada od zgrade Suda pa prema Tatarima došlo je do aktiviranja klizišta u Ulici dr. Irfana Ljubijankića i pucanja vodovodne cijevi. Saobraćaj na ovoj dionici puta je i dalje obustavljen; vozi se alternativnim pravcima.

Što se tiče elektrosnabdjevanja, sistem je trenutno stabilana, a podružnica “Elektrodistribucija” Bihać obavještava kupce da će zbog planiranih radova na  elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije dana 04.12.2019. u vremenskom periodu 09:00-15:00 sati na  trafo-području Stijena.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ovoga jutra ima na putnim pravcima Semizovac-Olovo-Kladanj, Mokro-Rogatica, Bihać-Bosanski Petrovac, Prozor-Gornji Vakuf, Vlasenica–Han Pijesak-Sokolac i Turbe-Banja Luka, kao i na putevima na području Livna, Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča.

Na putnom pravcu Livno-Šuica dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira snježne nanose.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever –Sarajevo zapad zbog sniježnih padavina na snazi je ograničenje brzine na 80 km/h, dok je na dionici Sarajevo zapad –Tarčin brzina ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić. 

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.