Cazinjani i ove godine prisustvovali dženazi u Potočarima

Svake godine iz Cazina u Srebrenicu otputuje više stotina naših sugrađana kako bi prisustvovali memorijalu i klanjali dženazu u Potočarima. Tradicija, zasnovana isključivo na humanosti i patriotizmu, nastavljena je i ove godine od cazinskih biciklista, maratonaca, planinara, brojnih građana i naravno, zvanične delegacije Grada koja takođe, svake godine 11.jula prisustvuje dženazi nevino ubijenim Srebreničanima.

-„Veze sa Srebrenicom Cazin njeguje više od dvije decenije. Nije to samo 11.jula, Cazinjani su bezbroj puta dokazali koliko suosjećaju sa svojim sunarodnjacima iz ovog dijela BiH i pružili pomoć kad god su to bili u prilici. Ponosni smo na tu činjenicu i na odnos koji smo u međuvremenu ostvarili, a to je da smo u Potočarima svake godine sa svojom braćom i sestrama, s prijateljima i da smo jedni drugima istinska podrška  u ovim teškim trenucima ali i u svim ostalim prilikama“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.


U Potočarima je danas ukopano 35 žrtava genocida kojima su dženazu klanjali i Cazinjani kojih je veliki broj otputovao u Srebrenicu kako bi odali počast nevino ubijenima i podijelili bol sa njihovim porodicama. Mnogi Srebreničani pokopali su danas samo dijelove posmrtnih ostataka svojih očeva, sinova, braće te su njihove sudbine i priče i ovog 11.jula potresle sve humane ljude ovog svijeta. Očuvanje sjećanja na genocid koji su počinile srbo- četničke snage nad nenaoružanim stanovništvom tada „zaštićene zone UN-a“, predstavlja civilizacijsku normu koju će naš Grad i građani ovog dijela BiH s ponosom ispunjavati i u budućnosti.