“Cazinska buna” protiv Izetbegovića: SDA će od Trojke dobiti premijera USK, a izgubit će sve ostalo

B

Ko, uopće, više može povjerovati u priču da Trojka vodi izdajničku politiku. Jer ako vodi, a uglavnom vodi, šta SDA radi sa Trojkom? Odgovor je jednostavan – SDA ganja fotelje. Predsjednik SDA se, vidimo, ne slaže sa politikom svojih stranačkih kolega iz Krajine. Ali bez sankcioniranja Krajišnika, SDA gubi smisao. Trojka je, zapravo, obesmislila SDA. I u vlasti i u opoziciji.

Kada nekoga nazivate izdajnikom, pa onda s njim sklopite pakt, šta tada ste vi? Da se poslužim retorikom SDA – i vi ste tada izdajnici. Ako ste za kantonalno ministarstvo više spremni pogaziti principe na koje ste se pozivali, pa raskinuti sporazume sa partnerima, kakvi god da su, onda i vi učestvujete u rasprodaji države. Jer ulazeći u krajiški pakt sa Narodom i Pravdom, SDP-om i (odmetnutom) Našom strankom, SDA je pokazala da se baš i ne razlikuje od onih koje je, uglavnom opravdano, do sada nazivala izdajnicima.

Želite li da saznate prave razloge “rekonstrukcije” Vlade Unsko-sanskog kantona? Onda u narednom periodu pratite tendere Cesta i Autocesta, pratite podizvođače i tražite kompaniju Kovgrad Bužim. Ova firma u vlasništvu Safet Kovačevića bavi se niskogradnjom. A vlasnik se bavi politikom i kao kadar SDA u USK direktno utiče na buduće rekonstrukcije.

Ima tome dvadeset dana kako mi se, neposredno prije emisije Istraga sedmice, u studiju Hayat TV-a, NiP-ov federalni zastupnik Halil Bajramović pohvalio kako će izbaciti NES iz Vlade USK i kako će SDP, NiP, Naša stranka i POMAK zajedno sa SDA-om formirati Vladu USK. Halil je, vidjeli smo svi u slučaju šamar, sklon zaobilaženju istine. Ali, evo, sad i zvanično znam da me nije slagao.

Politika NiP-a mi je jasna. Kao “HDZ-ovo cvieće” stranka Elmedina Konakovića ima zadatak da obezbjedi dovoljno bošnjačkih ruku da hercegovačkim Hrvatima i službenom Zagrebu isporuče što više moći.

SDP je, dokazali su to, okrenut tenderskoj politici. I za njih su spremni napraviti brojne ustupke HDZ-u.

Našoj stranci, svakako, bitna je samo sarajevska općina Centar i što se njih tiče Jelah kod Tešnja se nalazi negdje u Krajini.

Ali šta je sa SDA-om i sa njihovim “strateškim” pričama da žele ujedinjenje Bošnjaka? Ništa. Sve je jedna obična laž. Krajiški SDA-ovac sa ruba zakona, Hamdija Abdić Tigar se zove, mjesecima sa NiP-ovim Halilom Bajramovićem usaglašava stavove i politiku. Jer obojici je bitnije da se obračunaju sa Rifatom Hozanovićem i NES-om nego sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

NES će, sada je jasno, u opoziciju na svim nivoima. Ali bolje je ostati principijelan, nego ostati vlast. Kada su mogli dobiti državnog (zamjenika) ministra, podržavajući izdajničke poteze Trojke, izabrali su da ne dobiju ništa. Kada su na nivou Federacije trebali dobiti nekoliko ministara, a da zauzvrat pogaze Ustav FBiH, izabrali su opoziciju.

SDA nije birala opoziciju. Nju su poslali u opoziciju. I tu ne možemo govoriti o njihovim principima. Oni su, sada na primjeru Krajine vidimo, u opoziciji samo zato što nisu mogli biti vlast. Eno,  i Refiku Lendi više ne smeta Christian Schmidt koji ga je krajem aprila ove godine pomnožio s nulom. A krajiškim SDA-ovcima je bitnije da imaju premijera USK nego da se obračunavaju sa “izdajnicima”.

U cijeloj ovoj priči najveći je gubitnik Bakir Izetbegović. Razbijanje koalicije u Krajini njegov je veći poraz od onog poraza iz oktobra prošle godine kada ga je Denis Bećirović pomeo. Zašto?  Pa, zbog toga što je sada pokazao da na početku svog novog predsjedničkog mandata ne kontroliše vlastitu stranku. Baš onako kako je Schmidt, kršeći Ustav, poništio Lendu, tako su krajiški SDA-ovci poništili Izetbegovića. Ako ne sankcionše pobunjenike iz Krajine, šta će, ubuduće, spriječiti bilo koji drugi kantonalni odbor da politiku vodi samostalno, bez stava Centrale? Ako ih sankcionira, u Krajini će izgubiti stranku. Mada je pitanje da li je sada uopće kontrolira.

Kolegij SDA, kojeg čini predsjednik i zamjenici predsjednika stranke, skoro je jednoglasno bio protiv avanture u koju će se s Trojkom upustiti krajiški SDA-ovci. Samo je Ramiz Salkić bio na strani Krajišnika. Zamjenik predsjednika Mirsad Zaimović se nije ni pojavio na Kolegiju. A upravo on bi mogao biti najveća opasnost po samog Izetbegovića. Jer od prvog dana Zaimović, zajedno sa Safetom Softićem, zagovara “partnerstvo” sa HDZ-om i SDP-om. Baš onakvo partnerstvo kakvo je bilo kada je supruga Safeta Softića postala sutkinja Ustavnog suda BiH.

SDA će u Krajini dobiti premijera. Istovremeno će izgubiti sve ostalo. Ko, uopće, više može povjerovati u priču da Trojka vodi izdajničku politiku. Jer ako vodi, a uglavnom vodi, šta SDA radi sa Trojkom? Odgovor je jednostavan – SDA ganja fotelje. Predsjednik SDA se, vidimo, ne slaže sa politikom svojih stranačkih kolega iz Krajine. Ali bez sankcioniranja Krajišnika, SDA gubi smisao. Trojka je, zapravo, obesmislila SDA. I u vlasti i u opoziciji.

NES će sigurno preživjeti ovo. Da li su oni griješili? Jesu. Stavili su, recimo, na listu Agana Bunića kojem promjena dresa nije strana. Nisu se, dijelom, držali koalicijskog dogovora i ostavili su SDA bez nekoliko bitnih kantonalnih pozicija. Ali NES, glede pozicija, izgubio mnogo više. I na državnom i na federalnom nivou.

Naredne godine su lokalni izbori. Na čemu će SDA zasnivati svoju kampanju? Hoće li u Sarajevu njihove kandidate podržati Trojka? Neće. Hoće li u Krajini Trojka podržati SDA-ove kandidate za načelnike? Neće. Da li će, nakon svega, SDA moći računati na podršku NES-a i DF-a? Neće. Na izbore će, dakle, sami. Na drugoj će strani Trojka zajedno. A već smo vidjeli da je “tri na jednog” neravnopravna utakmica. I? Ko je pobjednik? Trojka. I Michael Murphy. I Christian Schmidt. Bacili su komad krajiškog mesa SDA-ovom gladnom čoporu. I članovi čopora su počeli da se grizu međusobno. A alfa mužjak, za to vrijeme, još liže rane alfa ženke