Cazinski biciklisti spremni za maraton od 1.500 km, Švicarska - Srebrenica

Sa ovim maratonom prelazimo oko 1500 km dugu trasu.

Povodom tragedije stradanja nedužnih civila u Srebrenici suosjećajući sa patnjom i bolom preživjelih Srebreničana, Biciklistički klub Cazin i BK St. Margarethen planiraju sa ostalim klubovima uzeti učešće na Biciklističkom maratonu „DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI“ Bihać - Srebrenica. Prema riječima Japić Samira, predsjednika BK "Cazin", na ovaj način odajemo počast svim žrtvama genocida u BiH, sa naglaskom na Srebrenicu, noseći parolu tokom cijele trase "DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI".

Sa ovim maratonom prelazimo oko 1500 km dugu trasu. Svojim prisustvom 11.07.2018. godine u Srebrenici odat ćemo počast stradalim žrtvama, klanjanjem dženaze, ili svako na svoj način shodno svojoj vjeroispovijesti.

Na poziv Biciklističkog kluba St. Margarethen iz Švicarske koji voze već duži niz godina biciklistički maraton Švicarska - Cazin - Bihać - Srebrenica dva člana BK "Cazin" Jasmin Ljubijankić, Nurija Nuhanović i organizator  Biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica Ermin Lipović - Lipa u periodu od 30.06. do 04.07.2018. godine sa desetak članova iz Švicarske i Austrije voze prvu etapu Švicarska - Austrija – Italija - Slovenija – Hrvatska -BiH (Cazin) u dužini cca 1.000 km, da bi dana 08.07.2018 godine zajedno sa dvadesetak članova BK "Cazin" priključili se drugoj etapi (500 km) biciklističkog maratona Bihać - Srebrenica „DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI“ gdje svake godine učestvuje oko 300 biciklista.

Prema riječima predsjednika BK St. Margarethen Bekira Liđana, za prvu etapu Švicarska - Cazin sve je spremno, dok za drugu etapu Bihać -Srebrenica prijave su u toku kako kaže organizator navedenog maratona Ermin Lipović - Lipa.

Predsjednik BK "Cazin" Japić Samir naglasio je da ove kao i prethodnih godina Planinarsko društvo „Krajina“ Cazin učestvuje na tradicionalnom pješačkom pohodu „MARŠ MIRA“ Nezuk - Potočari sa 50 članova od čega je desetak članova BK "Cazin" koji su izrazili želju da ove godine učestvuju na pješačkom pohodu Nezuk - Potočari.

 Također treba naglasiti da ove i slične aktivnosti redovno podržava gradonačelnik grada Cazina mr. Nermin Ogrešević.