Cazinski maraton ove godine odgođen, ali iz organizacije najavljuju važan sportski događaj planiran za oktobar

Cazinski maraton
Cazinski maraton, koji je ove godine trebao biti održan 09.08, otkazan je i prolongiran za 08.08. naredne godine.

Aktualna situacija, nametnuta pandemijom korona virusa, ne dopušta planiranje ovakvog masovnog događaja, pa su organizatori ove sportske manifestacije, Klub BURT, uz dogovor sa rukovodstvom Grada Cazina, Uredom  za dijasporu i Gradskim sportskim savezom  donijeli  odluku da se maraton ove godine odgodi. Međutim, uz poštivanje svih mjera zaštite i preporuka struke, za oktobar, ove godine, planirana je  važna brdska trka u Stovrelima, a sve s ciljem poticanja naših sugrađana da se u što većem broju uključe u ovakve vidove fizičke aktivnosti.

Ovogodišnji Cazinski maraton je otkazan čime je prekinuta tradicija duga dvije godine, tokom koje je ova trka održavana. Ulicama Cazina trebalo se ove godine trčati 09.08  , ali zbog aktualne situacije nametnute pandemijom korona virusa , organizatori  ove sportske manifestacije, uz dogovor sa rukovodstvom Grada Cazina, Uredom za dijasporu i Gradskim sportskim savezom  donijeli su odluku da se maraton odgodi  jer održavanje manifestacije u, trenutnim uslovima, predstavljao bi veliki rizik svih sudionika ovog sportskog događaja. „Zdravlje trkača, gledalaca i svih učesnika organizacije su nam na prvom mjestu“, istaknuo je Mirsad Abdaković, predsjednik BURT-a i organizator Cazinskog maratona, dodajući da je ova tradicionalna sportska manifestacija prolongirana za narednu godinu.

Image
Maraton

“Uzimajući u obzir trenutnu situaciji i obaveze koje podrazumijeva sama organizacija, shvatili smo da nema smisla ove godine da organiziramo Cazinski maraton, te smo ga prolongirali za narednu godinu 09.08.”

U slučaju da je maraton organiziran, koncept bi i ove godine bio nepromjenjen uz još veći broj ljubitelja trčanja. “Da je organiziran maraton, bile bi iste aktivnosti predviđene, kao i ranijih godina. 5km, 10km, polumaraton, a dobili smo ove godine od Atletskog saveza BiH Državno prevenstvo da bi mogli organizirati manifestaciju, plus trke za djecu. Imali bismo i više takmičara, te bismo cijeli događaj podigli na viši nivo”, istaknuo je Abdaković.

S ciljem promoviranja sporta i zdravog načina življenja u lokalnoj zajednici, osim Cazinskog maratona, ove godine, trebala je da se održi i BiH prva Ultra 6h i 12h-kružno trčanje, kao i državno prevenstvo na 6h.  Iz organizacije BURT-a  upućuju apel svima, koji su uplatili startninu, za neke od ove dvije trke, da se jave rukovodstvu organizacije radi povrata novca.

Abdaković je iskoristio priliku da najavi jako važnu brdsku  trku, koja će biti održana 24.10. ove godine u Stovrelima, a sve s ciljem da se što veći broj naših sugrađana uključi  u ovakve i slične sporte aktivnosti, kako bi potakli svijest ljudi o potrebi za fizičkom aktivnošću, a s druge strane, prilika je to i za promoviranje Grada Cazina. Iz organizacije BURT-a upućuju apel svima da ih, u što većem broju, podrže.

“Već dvije godine dogovaramo sa porodicom Handanagić da u parku u Stovrelima i u šumi napravimo jednu brdsku trku da organiziramo trčanje, planinarenje i šetanje. Datum smo već odredili 24.10. Tog dana imaćemo 5 km za početnike i za one koji ne mogu puno šetati, te 20 i 25 km za one najizdržljivije. Sve to smo osmislili u organizaciji sa Gradom Cazinom, Sportskim savezom Grada Cazina, Sportskim savezom USK i Atletskim savezom. Tu ćemo pokušati da napravimo Prevenstvo USK i Prevenstvo FBiH u planinskom trčanju”, kazao je Abdaković.

„Maksimalno ćemo učiniti sve što bude potrebno da se predstojeći sportski događaji održe u zdravstveno bezbjednim uslovima uz striktno poštivanje svih mjera zaštite i preporuka struke, kao i odluka nadležnih organa, koje se budu ticale isntrukcija i posebnih smjernica“, zaključio je na kraju Abdaković.