CAZINSKI MARATON: Za 2022. godinu planiram svoj 300. maraton

Među trkačima koji su se pojavili na prvom izdanju Cazinskog maratona održanog prošle nedjelje svakako posebno mjesto zauzima Franjo Lončar. Sa svoje 64 godine Lončar je maratonac s najviše istrčanih trka na 42.195 metara u Hrvatskoj.

Svjetski nivo

Naime, u Cazinu je ovaj član kluba “Super Marathon” iz Italije istrčao svoj 260. maraton i ukratko podijelio svoje osnovne dojmove o novoj dugoprugaškoj trci u BiH.

- Cazinski maraton je težak, ali simpatičan. Staza je malo komplicirana, sigurno da nije brza, ali je dobra u takmičarskom smislu - rekao je Lončar o još jednoj od brojnih novih trka organiziranih u BiH u posljednje dvije godine.

Trkač s najviše istrčanih maratona na Balkanu je Drago Boroja iz Srbije, koji je po posljednjoj evidenciji stigao do brojke od 393 maratona i jedini je iz regije član “Kluba 300+ maratona”. Ovaj klub se vodi na svjetskom nivou, a evidenciju vode članovi

japanskog “Kluba 100 maratona”.

Na listi se nalaze maratonci iz čitavog svijeta koji su istrčali najmanje 300 maratona, a što je zaista impresivno postignuće. Uskoro bi se Boroji na ovoj listi mogao pridružiti i Lončar, koji je svoj prvi maraton istrčao 1994., kada je imao 42 godine.

 Dobar rezultat

- Moj tempo je 13–14 maratona godišnje, tako da očekujem da za tri i po godine istrčim svoj 300. maraton. Planiram da će to biti Ljubljanski maraton 2022. godine, ako budem živ - izjavio je Lončar.

Lični rekord na maratonu mu je vrlo respektabilnih 2:47:36, a istrčao ga je upravo u Ljubljani 2001. godine sa punih 48 godina.

 Rodom iz BiH

Zanimljivo je da su i Boroja i Lončar rodom iz BiH, iako ih je životni put odveo u Hrvatsku i Srbiju. Boroja je iz Starog Sela kod Donjeg Vakufa, a Lončar iz Gornje Lupljanice kod Dervente.