Cazinsko udruženje pčelara obilježilo početak "Kestenove paše"

udruženje
Članovi cazinskog Udruženja pčelara „Kesten“ svečano su na izletištu Krečane obilježili početak ‘kestenove paše’. Pčelari su istakli da je ovo jedna od najtežih pčelarskih sezona jer su, zbog dugog kišnog perioda, podbacile sve prethodne paše. Zbog toga sve nade polažu u kestenovu pašu koja je, kako kažu, krenula solidno…

 

Oko 90 pčelara, članova cazinskog Udruženja pčelara „Kesten“, prisustvovalo je svečanosti održanoj na izletištu Krečane povodom početka ‘kestenove paše’. Kako je ovom prilikom istakao predsjednik udruženja Firzet Hodžić, ovo je jedna od najtežih pčelarskih sezona jer, zbog učestalih kiša, pčelari još nisu izvrcali ni jedan kilogram meda. Kestenova paša je, kaže Hodžić, krenula solidno, pa se pčelari nadaju i dobrim rezultatima.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, mnogi pčelari su zadnjih mjeseci morali prihranjivati pčele i pomoći im da prežive. Zato većina njih nade polaže u kesten, kaže Sead Mesić, dugogodišnji cazinski pčelar. Ukoliko u narednim danima budu povoljne vremenske prilike, pčelari očekuju solidne rezultate na kestenovoj paši. Svjesni su da se na prirodu ne može utjecati, ali se ipak nadaju stabilnom i sunčanom vremenu, kojeg bi i kalendarski trebalo biti više nego do sada.