Čedomir Jovanović: Radeta mora biti hitno smijenjena, a tužilaštvo mora djelovati

U Narodnu skupštinu Srbije stiglo je nekoliko poslaničkih inicijativa da se Vjerica Radeta smijeni s mjesta potpredsjednika tog parlamenta. 

Nakon Demokratske stranke te Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića, isti zahtjev uputili su Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno-demokratska partija Čede Jovanovića. 

Jovanović je uputio pismo svim šefovima poslaničkih klubova u kojem je zatražio da se ne održavaju sjednice parlamenta dok potpredsjednica  Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smijenjena sa svih funkcija. On je ocijenio da je Radeta anticivilizacijskim rječnikom napala preminulu predsjednicu Udruženja ''Majke Srebrenice'' Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice.

- Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta poslije njene smrti je nešto s čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti - napisao je Jovanović.

LSV, pak, užasnut je reakcijom Radete na vijest o smrti Hatidže Mehmedović.

- Morbidnost koja izlazi iz svih okvira političkog djelovanja morala bi zgroziti svakog humanog i civiliziranog čovjeka - piše u njihovom obraćanju.

Radeta, navode dalje, "duboko frustrirana, nesretna, netalentirana i po svemu neuspješna političarka, ima pravo na svoje lične mržnje i borbu s vlastitim demonima".

- Ali naše društvo ne smije biti talac bilo čijih političkih i psiholoških poremećaja. Radeta mora biti hitno smijenjena s mjesta potpredsjednice Skupštine Srbije i bez odlaganja joj se mora oduzeti poslanički imunitet. LSV od tužilaštva očekuje da radi svoj posao i pokrene krivični postupak protiv Radete - navedeno je u obraćanju ove partije.