Čekali na donacije, a za neke dali i milione: Ko će uništiti propale vakcine

sa
Javni poziv za uništavanje do sada nije raspisan, kažu iz Zavoda

Dok interes za vakcinacijom protiv koronavirusa drastično opada, u skladištima se gomilaju vakcine kojima je istekao rok trajanja. Žalosno je to pogotovo zbog činjenice da se toliko dugo čekalo na donacije iz drugih zemalja, a za neke su izdvojeni milioni maraka.

Ovlaštena firma

Porazna je činjenica da je do sada u BiH propalo više od milion vakcina - u manjem entitetu 738.149 doza, a u FBiH skoro pola miliona. Preciznije, za otpis je, kako nam je potvrđeno iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo, određeno 491.285 vakcina protiv COVID-19 isteklog roka trajanja.

Od tog broja, najviše je propalo vakcina proizvođača „AstraZeneca“, i to 303.139 doza. Uništiti se moraju i 155.034 doze „Pfizera“, 20.540 doza proizvođača „Moderna“, 8.964 doze „Sinopharma“ i 3.608 doza „Sinovaca“.

Zanimljivo je da nijedna od vakcina do sada nije uništena. Iz Zavoda su nam potvrdili da javni poziv za uništavanje vakcina protiv COVID-19 isteklog roka trajanja nije do sada raspisan.

- Postupak uništavanja vakcina će provoditi ugovorena ovlaštena kompanija za farmaceutski otpad, u skladu sa zakonskom procedurom. Detalji će biti poznati kada se finalizira izvještaj s ukupnim količinama otpisanih vakcina - kazali su nam iz ZJZFBiH.

Stalni rizik

Iako je epidemiološka situacija trenutno povoljna i prijetnja zdravlju opće populacije je niska, stručnjaci navode da dominacija omikron varijante virusa, uz nedovoljan obuhvat imunizacijom, predstavlja stalni rizik za ranjive grupe.

Stoji to i u informaciji Federalne vlade, u kojoj je navedeno da je sedmodnevna incidencija 6,03 slučaja na 100.000 stanovnika.

Vakcinisano 1.202.099 osoba

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo navode da je građanima na raspolaganju 425.295 doza vakcina protiv COVID-19. Kako ističu, do sada je vakcinisano ukupno 1.202.099 osoba.