Celik: Američki komentari o S-400 su prešli granicu

SAD pretjeruje u kritiziranju turskog sporazuma o kupovini ruskoj sistema S-400, poručio je glasnogovornik Partije pravde i razvoja.

Glasnogovornik vladajuće turske Partije pravde i razvoja - AKP Omer Celik izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Američke Države pretjeruju u kritizirvanju sporazuma koji je Turska postigla s Rusijom o kupovini odbrambenog raketnog sistema S-400, kako piše Al Jazeera Balkans.

"Njihovi [SAD] komentari su prešli granice", kazao je on novinarima u Ankari, prenosi Anadolija.

Celik je rekao da su nerazumne američke konstatacije da bi SAD mogao poništiti sporazum o prodaji Turskoj borbenih aviona F-35.

"To ne dolikuje saveznicima NATO-a. Saveznici probleme trebaju rješavati dijalogom. Niko Turskoj ne može prijetiti", poručio je Celik.

'Nisu nam htjeli prodati Patriot'

Američki zvaničnici tvrde da je Turska trebala kupiti američke antiraketne sisteme Patriot, umjesto kupovine ruskog sistema S-400, za kojeg Washington tvrdi da nije u skladu s važećim sistemom u NATO-u.

Turski zvaničnici su, pak, odgovorili da neće odustati u namjeri kupovine sistema S-400, pa čak ni u slučaju da kupe i američke rampe Patriot.

Zvanična Ankara prigovorila je Washingtonu da joj prvobitno nije htio prodati sisteme Patriot, a da naknadno negoduje što je Turska našla alternativu.