Čelik: Nismo mi htjeli nasilno ući, oni su grubo istjerali sekretara

Nakon što su danas u Sarajevu, na konferenciji za medije, predstavnici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo upozorili da je Mirza Čelik (SDA) jutros pokušao "nasilno ući u kabinet predsjedavajućeg i uzeti pečat", pola sata poslije i Čelik je održao press.

No, prvo dopustite da vas podsjetimo - Narod i pravda, Naša stranka, SDP, NBL, SBB i DF činili su "šestorku" koja je činila vlast u Sarajevu. U decembru su SBB i DF odlučili da odu sa SDA u koaliciju u kantonu, nakon čega je nastao "haos". "Četvorka" je sjednicu o smjeni rukovodstva Skupštine (eventualno vlade) i usvajanja budžeta ostavila za 16. januar, no SDA, SBB i DF (i jedan zastupnik BOSS-a) htjeli su to učiniti to Nove godine, pa su krajem decembra održali "svoju" sjednicu Skupštine na kojoj su smijenili Konakovića, a imenovali Mirzu Čelika za predsjedavajućeg.

U međuvremenu se doznalo da nova većina nema pečat, a predstavnici "četvorke" su i sjednicu i sve što je nova većina učinila ocijenili kao nelegitimno. Poručili su da se nemaju namjeru boriti protiv nove većina, ali žele da ispoštuju zakone, procedure i Ustav.

I tako smo došli do današnjih press konferencija.

Čelik je na svojoj konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara "gdje je pečat", kazao da je najvjerovatnije u zgradi KS, ali da je to pitanje za policiju i tužilaštvo:

"Sekretar Skupštine KS i šefica kabineta predsjedavajućeg su podnijele prijave. Ako dobijemo pečat, sutra će biti sjednice, ako ne - neće. Konaković je sada samo zastupnik, nakon imenovanja mene u rukovodstvo Skupštine.

Niti jedan zakon ne predviđa da se bilo ko od zastupnika stara o pečatu. Cilj nam je bio kada smo zakazali sjednicu da se uvede pravna sigurnost za građane. Pozivali smo i premijera i ministre da dođu da se usvoje ti akti", kazao je Čelik, pa nastavio:

"Vezano za izjavu da smo htjeli nasilno ući u službene prostorije, želio bih da razjasnim. Sekretar je istjeran na jedan grub način iz kabineta predsjedavjućeg, tada kada smo došli. Konaković je to uradio i još neki zastupnici", rekao je Čelik.

"Službena zabilješka komisije od jutros kaže da nije dozvoljeno da se izvrši primopredaja i popis materijala. Njima je zasmetalo i što sam poslao da se objavi novogodišnja čestitika na službenoj stranici. Ja ću i danas poslati čestitku svim građanima koji slave Božić, a onima kojim smetaju čestitke neka se zapitaju da li trebaju tu da sjede."

Čelik je na pitanje novinara o vitalnom nacionalnom interesu kazao kako nije smetalo kada je u Vladi sjedio jedan Hrvat muslimanske vjeroispovijesti, te dodao da su predsjednici SDA, SBB I DF-a odlučili da Mario Nenadić treba biti imenovan na mjesto premijera.

"Smatram da građani KS nisu zaslužili ovakav odnos i ovakvu pravnu nesigurnost", ponovio je Čelik, koji je mišljenja da se "hitna sjednica zakazuje na osnovu hitnog karaktera, što može odrediti većina zastupnika":

"Potpuno odbijamo sve optužbe. Evo neka oni održavaju sjednice, mi ćemo održavati svoje. Ovlastit cu dopredsjedavajuću da održava sjednice."