Čelnici EU na samitu u Briselu o migraciji, sigurnosti i reformama

Čelnici EU u četvrtak bi trebali raspravljati o izazovima migracije, temama iz domena unutrašnje sigurnosti i reformama u njihovom valutnom bloku, dok se približavaju izbori za Evropski parlament u narednoj godini.

Migracija je posebno osjetljivo pitanje zbog briga da bi euroskeptične populističke stranke mogle manipulirati tom temom na izborima u maju.

Čelnici EU nisu se uspjeli dogovoriti u vezi s internim reformama u sistemu azila i sada se nadaju većoj podršci sjevernoafričkih država da bi im pomogle u suzbijanju priliva migranata.

To podrazumijeva i pojačanu saradnju s razorenom Libijom na dobrovoljnom povratku migranata i intenziviranju obuke libijske obalne straže.

Očekuje se da austrijski kancelar Sebastian Kurz, čija zemlja drži rotirajuću poziciju predsjedavajućeg EU, danas dodatno zakomplicira rješenje spora oko obavezne sheme "distribucije" migranata unutar EU.

Kurz će predložiti "obaveznu solidarnost", što znači da bi zemlje koje odbiju da prihvate izbjeglice morale iznaći alternativne opcije za njihov smještaj.

Čelnici EU također su zabrinuti sigurnosnim prijetnjama uoči izbora, posebno mogućnošću uplitanja Rusije i drugih aktera.

Također se očekuje da oni na današnjem samitu predlože nekoliko mjera protiv online širenja dezinformacija.

Čelnici EU također će raspravljati o reformama 19-člane eurozone da bi postala otpornija na finansijske krize.

Oni se se u junu usuglasili da prošire fond pomoći EU, stvore bankovnu uniju koja bi spriječila širenje nesolventnih banaka i oko uspostave budžeta eurozone.

Razgovori bi se, također, mogli dotaći italijanskog budžetskog plana za 2019. godinu, kojim bi Rim prekršio budžetska pravila EU, prenosi DPA.