Ćemalović: "Migranti sa kožnim oboljenjima kojih ima mnogo će biti posebno tretirani"

Ćemalović
Na današnjoj press konferenciji za novinare ispred Privatnog kampa "Lipa" gdje je od jutarnjih sati u toku izmještanje migranata sa ulica grada Bihaća, obratila se ministrica zdravstva USK-a, Nermina Ćemalović i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Uslovi boravka u kampu "Lipa", gdje je danas pristiglo oko 120 migranata, su humani i na visokoj razini, ističe ministrica zdravstva USK, Nermina Ćemalović.

Te dodaje: "Migranti su to prihvatili mirno, uz profesionalno odrađen posao naše policije. Migranti će ovdje napokon dobiti ono što svaki naš građanin treba da dobije, a to je topli smještaj i obroci, te ovi šatori imaju grijanje."

Pored trenutne pandemije COVID-19 virusa, u migrantskoj populaciji postoje razna kožna oboljenja, od kojih je najviše zastupljen "Scabies", jedna vrsta kožnog oboljenja.

Migranti sa kožnim oboljenjima će biti izdvojeni i tretirani posebno, medicinski standard koji se nalaže u ovoj situaciji će biti u potpunosti ispoštovan, navodi ministirca zdravstva USK, Nermina Ćemalović.

Kad su u pitanju maloljetna lica koja se nalaze u migrantskom kampu "Lipa", trenutno se nalazi osam (8) maloljetnih osoba, a taj broj će se uskoro značajno povećati, ističe ministrica Ćemalović.

Da li Unsko-sanski kanton ima trenutno financijsku pomoć što se tiče migrantske krize, odgovor je TRENUTNO NE, kako navodi ministrica zdravstva USK, Nermina Ćemalović.

Izlaganje ministrice Ćemalović na današnjoj press konferenciji za novinare pogledajte u sljedećem prilogu.