Čemu se BiH može nadati

Lideri zemalja članica Evropske unije nisu se usaglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Signal svima

Čelnici se nisu uspjeli ni dogovoriti oko nacrta zaključaka u kojima bi saopćili da se odluka odgađa do proljeća iduće godine, do sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u maju u Zagrebu, prenosi Avaz.ba.

Kako će ova odluka utjecati na BiH, pitali smo ekonomsku analitičarku Svetlanu Cenić. Bez imalo uljepšavanja, Cenić kaže - bit će gore nego što je bilo.

- Do sada je bilo foliranja o približavanju EU, a sada će biti mnogo gore, s obzirom na ono što je premijer Zoran Zaev učinio. To je historijski, ali i vrlo hrabar potez. Oni su pristali da promijene ime države, a evo sad su stavljeni u čekaonicu. To je signal svima ostalima da nema razloga da se trude. Svim zemljama u regionu ostaje nada, a to je NATO integracija. Očito je da NATO bolje zna šta hoće od EU - rekla je Cenić

Da s BiH nema veze to kako Evropska unija reagira na naše susjedstvo i da se na nas ništa više ne može odraziti jer smo mi na dnu, smatra politički analitičar Esad Bajtal.

- Imate te velikodržavne ideologije koje nikad nisu odbacile ambiciju da ovu zemlju rasture, disfunkcionaliziraju i podijele. Čitav niz koraka vidimo u praksi nezavisno od toga šta se glasno govori o njenom priznanju, samostalnosti, nezavisnosti, cjelovitosti. To će ostati stavka sve dok međunarodna zajednica takve oblike praktične politike ne izbaci iz igre - kazao je Bajtal.

Prvo NATO, pa tek onda EU, lekcija je koju trebamo naučiti iz odluke institucija Evropske unije, rekao je za „Avaz“ Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Parlamentu BiH i član Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine BiH.

Sigurnosni kišobran

- Zato prvo NATO, pa tek onda EU mora sada biti više nego ikada vrhunski prioritet vanjske politike BiH. To je lekcija koju mi moramo naučiti iz odluke institucija EU.

Sigurnosni kišobran je sada najvažnije generacijsko pitanje ovdje, u BiH - kazao je Đonlagić.

Stava je da je EU, po ko zna koji put, pogazila vlastito obećanje.

- EU se pokazala projektom koji će, kako vrijeme prolazi, početi gubiti podršku i na Balkanu. Ovoga puta zbog političke igre dvostrukih aršina za zemlje Balkana u odnosu na neke druge zemlje koje su već punopravne članice - dodao je Đonlagić.