Čengić: Lasić bi bio kažnjen da imamo zakon

.
Slučajevi sukoba interesa prolaze nekažnjeno jer ne postoji tijelo kojem se može uputiti prijava, pa bivši ministar, a sada čelnik Autocesta FBiH i HŠK Zrinjski, može biti miran

Već deset godina u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji nadležno tijelo kojem se mogu prijaviti slučajevi sukoba interesa, zbog čega slučajevi sukoba interesa već deceniju prolaze nekažnjeno.

KRŠENJE PROPISA

Ova praksa nastavit će se i u narednom periodu s obzirom na to da je Vlada FBiH donijela odluku prema kojoj je iz parlamentarne procedure povukla Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH.

Irfan Čengić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže za Oslobođenje da se nada da će Vlada Federacije što prije vratiti u proceduru spomenuti zakon, kao i Zakon o zaštiti prijavilaca korupcije u FBiH.

 To su reformski zakoni koji se čekaju skoro deceniju i jedan su od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Da imamo takve zakone na snazi, ljude poput Denisa Lasića, koji je imenovan za direktora JP Autoceste FBiH, imao bi ko kazniti i oduzeti im tu poziciju. Ostajem čvrsto opredijeljen da se ti zakoni moraju donijeti i nikada neću pružati podršku kršenju postojećih zakona samo zato što ih nema ko implementirati, naglasio je Čengić.

Iz Transparency Internationala u BiH (TIBiH) upozoravaju da je na snazi Zakon o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, ali da ne postoji tijelo koje može da ga utvrdi, budući da je ta nadležnost oduzeta Centralnoj izbornoj komisiji 2013, a do danas nije donesen novi zakon niti je formirano novo tijelo.

 

Foto:Arhiv