Čengić: Za osam mjeseci 2018. godine ekshumirani posmrtni ostaci 101 žrtve

Za osam mjeseci 2018. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 101 žrtve, a 957 puta su istražitelji Instituta za nestale osobe BiH izlazili na teren radi provjere informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama – kazala je za Fenu glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

Nažalost, istaknula je ona, ovo govori o tome koliko netačnih informacija je dobijeno, a svaka je provjerena na terenu. Procentualno, samo osam posto informacija pokaže se na terenu kao tačno.

Podsjetila je da su ove godine pronađene tri masovne grobnice i to na Rogoju masovna grobnica iz koje je ekshumirano pet žrtava, u Goraždu tri žrtve, i na području Drvara jama Golubnjača 18 žrtava.

– Sadržaj prijava o potencijalnim lokacijama grobnica u nekim slučajevima je istinit, djelimično neistinit, te neistinit i lažan. Neistinite prijave imaju neistinit sadržaj, ali prijavitelj nije toga svjestan, on misli da je ono što navodi istinito. Kod lažnih prijava sadržaj je svjesno neistinit. Sve prijave moraju se provjeriti neposredno na terenu, jer ukoliko se pokaže da su navodi tačni timovi Instituta dolaze do novih saznanja o potencijalnim grobicama u kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava – pojašnjava Čengić.

Po njenim riječima, netačne informacije, pored toga što iziskuju trošenje sredstava i vremena, u najvećoj mjeri utiču na porodice nestalih osoba koje očekuju da će pronaći posmrtne ostatke svojih nestalih članova, jer je svaka nova informacija za njih ujedno i nova nada.

Čengić naglašava da će sve dobijene prijave istražitelji Instituta za nestale osobe BiH provjeriti svaki put neposredno na terenu, svaki navod čak i aluziju, kako bi se pronašli posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata, te na taj način pružili dostojanstvo žrtvama, a njihovim porodicama smiraj i ostvarenje prava da saznaju sudbinu svojih nestalih članova.