Ćeranić o izvještaju State Deparmenta: Uopštene ocjene

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić, rekao je za N1 da je Godišnji izvještaj State Departmenta o terorizmu uglavnom baziran na političkim ocjenama glede Bosne i Hercegovine, te da bi bilo mnogo korisnije kada bi bili objavljeni izvještaji američke obavještajne službe o stvarnom stanju na terenu.

"S obzirom da je riječ o dokumentu koji State Department daje javno, onda je razumljivo da su uglavnom date uopštene ocjene. To vidimo gdje se kaže da je određeni napredak zabilježen, posebno mali napredak u deradikalizaciji. Da je još uvijek desetak građana BiH u Siriji, Iraku i Ukrajini. A mi znamo da nama treba da stigne samo u jednom talasu iz Sirije negdje oko njih 50 ratnika koji su se borili za tzv. Islamsku Državu", ocijenio je Ćeranić.

On je dodao da je, ipak, u Bosni i Hercegovini zabilježen napredak u borbi protiv terorizma, kako je i primijećeno u Izvještaju State Departmenta. Suglasio se sa navodima iz ovog dokumenta da je načinjen pomak u zakonskoj regulativi kažnjavanja krivičnih djela terorizma, te da u toku 2018. godine nije zabilježen nijedan teroristički akt u Bosni Hercegovini. Ćeranić upozorava da postoji još mnogo izazova, poput preostalih paradžemata.

Podsjećamo, State Department je naveo da je Bosna i Hercegovina ostala kooperativni partner za borbu protiv terorizma i nastavila je povećavati antiteroristički kapacitet u 2018. godini, kaže se u godišnjem izvještaju State Departmenta o stanju o terorizmu u svijetu. Ipak sporo formiranje vlasti u BiH i loša saradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje snažnijih mjera i borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, navodi se u najnovijem izvještaju.

Dodaje se kako je BiH zatvorila neke pravne šupljine putem amandamana koji se odnose na terorizam u krivičnom zakonu, poput amandmana kojima se povećava minimalna zatvorska kazna sa pet na osam godina, eliminiše mogućnost da osuđeni teroristi plate novčano umjesto da služe kazne zatvora i zabranjuje da teroristi budu pušteni na uvjetnu slobodu. Istaknuto je da je nekolicina građana BiH pokušala prošle godine otići na strana ratišta, a desetak ih je ostalo u Iraku, Siriji i Ukrajini.