Čerkez je pojasnio šta je potrebno da bi se proglasio kraj pandemije u BiH

cerkez
Pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, Goran Čerkez prokomentarisao je ukidanje mjera izolacije prilikom ulaska građana u BiH.

 

"Ovu mjeru je donio Štab civilne zaštite nakon što je to uradila RS. Želim jasno istaći da Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva nije predložio ovu mjeru u ovom trenutku, mišljenja smo da je takva mjera trebala sačekati kraj mjeseca."

S obzirom da se očekuje veliki priliv građana naročito zbog predstojećeg praznika u BiH, Čerkez poručuje da nećemo moći kontrolisati situaciju što predstavlja poseban epidemiološki rizik i unos ponovne zaraze u BiH.

"Molim građane da se svi pridržavamo mjera zaštite, odgovornost je na svakom od nas, količina rizika je velika", poručio je.

Na pitanje šta je konkretno potrebno da se proglasi kraj pandemije Čerkez je kazao:

"Mi smo jako daleko od trenutka proglašenja kraja pandemije, trenutno je na snazi i vandredno stanje. Kraj pandemije će biti proglašen onog trenutka kada više ne bude opasnosti po zdravlje građana."

Čerkez je ponovio podatak ECDC koji kaže da je prisustvo virusa izraženije sada nego u januaru, da virus kruži te da idalje moramo biti oprezni.