Čestitamo 5. juni Svjetski dan zaštite okoliša

Zaštita okoliša
Povodom 5. juna Svjetskog dana zaštite okoliša, ministar Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona svim građanima našeg Kantona i šireg regiona čestita ovaj najznačajniji ekološki datum, koji se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu koja je bila posvećene okolišu.

Obilježavanjem ovog dana Ujedinjeni narodi žele podići svijest i poticati ljude i vlade za poduzimanje različitih aktivnosti s ciljem uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice, te da ih potaknu da postanu aktivni učesnici održivog i ravnomjernog razvoja te da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.
Ovogodišnji moto Dana zaštite okoliša je „Slavimo biološku raznolikost“.

Poruka koja se želi poslati je da za milion vrsta koje su suočene s izumiranjem nikada nije bilo važnije vrijeme za fokusiranje na biološku raznolikost.
Činjenica je da čovjek svojim aktivnostima neizbježno mijenja okoliš. 


Tehnološki i industrijski razvoj uzimaju svoj danak u nepovratnoj degradaciji vode, tla i zraka, u svakodnevnom nestajanju i izumiranju mnogih biljnih i životinjskih vrsta, te pojavom do sada nepoznatih i vrlo često smrtonosnih bolesti kod ljudi. 
Posljednje desetljeće intenzivno se govori o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju koje predstavlja povećanje prosječne temperature zemljine atmosfere i oceana. Ekološka udruženja i stručnjaci koji se bave ekologijom i zaštitom okoliša uglavnom se slažu da je globalno zatopljenje posljedica povećanja emisije stakleničkih plinova u atmosferi, prvenstveno ugljičnog dioksida, koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva kao što su ugalj, nafta i prirodni plinovi. Realnost je da se klima mijenja, te da se posljedice klimatskih promjena kao što su podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka, poplave i suše velikih razmjera, toplinski udari, češći i snažniji olujni vjetrovi, osjećaju u cijelom svijetu. Činjenica je i da je čovjek jedan od najodgovornijih faktora za klimatske promjene. 

Svjetski dan zaštite okoliša trebao bi biti dan na koji ćemo promijeniti svoj odnos prema prirodi i okolišu. 

U kontekstu svega navedenog posebno želimo da pozdravimo i podržimo aktivnosti formiranog Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, čija je svrha priprema adekvatanog odgovora na neprihvatljive namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom skladišti radioaktivni otpad.