Ćetenija, zaboravljeno bosansko jelo: Druženje i zabava u džematu Brekovica (VIDEO)

Ćetenija
Mubarek Ramazan se, između ostalog, manifestuje i kroz hranu.

U suri Nahl, uzvišeni Allah dž.š., je rekao "Hranite se dopuštenim jelima kojima vas Allah dž.š., daruje i budite zahvalni na tim blagodatima, zahvaljujte Mu ako se samo Njemu klanjate."

U mjesecu Ramazanu do izražaja dolaze naša bosanska, tradicionalna jela, koja su sačuvana preko naših majki, nena i mama, a jedna takva priča zabilježena je u Bihaću, u džematu Brekovica.

Jedno od tradicionalnih jela je "Ćetenija", poslastica koja se inače služi uz kahvu gostima. Pripremle su je žene na krajiškom sijelu.
Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu.

Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju. Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija.

Ovo tradicionalno bosansko jelo je najviše zastupljeno u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine, ali naše stare majke i mame pokušavaju tu tradiciju oživjeti i u Bosanskoj Krajini.

Image
Sijelo

Važno je naglasiti da Ćeteniju ne može raditi jedna osoba, potrebno je bar 4-5 osoba, napravi se jedno malo "sijelo".

Pogledajte u video prilogu, kako je Udruženje žena Brekovica, u Bihaću, organiziralo posebno “Krajiško sijelo", te su pokazale kako se pravi ovo tradicionalno, bosansko jelo.