Četiri intervencije policije i čak 100 pacijenata u Hitnoj u Velikoj Kladuši

asd
I u protekla 24h Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša imala je pune ruke posla. Naime, čak 100 pacijenata zatražilo je pomoć, a troje ih je upućeno na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Ševal Mešanović i Mustafa Hodžić.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u svom izvještajnom periodu bilježe jedno krivično djelo, jedno narušavanje javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih lica.

Velikokladuški vatrogasci su imali mirna 24h, rekao nam je dežurni vatrogasac Grahović.

Isporuka električne energije na području općine Velika Kladuša je uredna.

Vodosnabdijevanje je stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Za danas najavljeno:

– Humanitarni koncert za Edinu Elezović koja se trenutno nalazi na liječenju u Turskoj održaće se danas na stadionu NK „Mladost“ u Vrnograču. Koncert počinje u 18.00h, uz nastupe više izvođača. Cijena ulaznice je 5 KM.

Jučer sa zalaskom sunca nastupila je 1443. hidžretska godina, a prvi dan Nove godine muslimanskog kalendara odnosno prvi muharrem pada danas, saopćeno je iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda a.s., iz Mekke u Medinu.

Procjenjuje se da 370 miliona autohtonih ljudi na svijetu živi u preko 90 zemalja. Oni čine manje od pet posto svjetske populacije, ali čine 15 posto najsiromašnije populacije. Govore većinu svjetskih jezika, 7.000 jezika, i predstavljaju 5.000 različitih kultura. Međunarodni dan autohtonih naroda svijeta se obilježava 9. augusta svake godine s ciljem promocije i zaštite prava svjetskog autohtonog stanovništva. Proglašen je 23. decembra 1994. godine od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Vremenski bilten za 09. august:

Danas u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni umjereno oblačno. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na istoku, sjeveroistoku i rijeđe u centralnim područjima Bosne. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 39°C.

Slično kao u proteklom periodu, ugodnije tokom prijepodneva. Drugi dio dana proteći će uz porast temperatura i sparno vrijeme, što će uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti. Dodatni problem može nastati usljed nestabilnih vremenskih prilika u popodnevnim satima. Negativni uticaj sparine djelimično će oslabiti sa noćnim satima, tako da će osjetljive osobe imati manje problema sa snom.

Image
gre