Crna statistika: Četiri ubijena policajca u šest mjeseci u BiH

Još jedan policijski službenik izgubio je svoj život, štiteći tuđi. Slađenko Tubin iz Prijedora podlegao je nakon što je u njega ispaljeno osam metaka iz neregistrovane lovačke puške. Napadač je od ranije poznat policiji, čak i po napadima na službena lica. Ovo je 4. ubistvo policajca u Bosni i Hercegovini, u posljednjih šest mjeseci.

Nakon dojave o porodičnom nasilju, Slađenko Tubin izlazi na lice mjesta. Sam, jer je, objašnavaju u MUP-u to mala sredina, pod ingerencijom staničnog odjeljenja Ljubija. Napadač Marko Šabić, nakon uskršnjeg ručka napao je suprugu, a izbo oca. Nakon svega se zabarikadirao u kupatilu. Policajac Tubin, pokušava da ga urazumi da izađe, ne sluteći da će Šabić u njega pucati, čak 8 puta. Teško ranjen policajac pokušava uzvratiti vatru, a komšije ga sakrivaju, dok nije stiglo pojačanje i hitna pomoć.

"Negdje oko pola 12 smo završili operaciju, nakon toga je otišao u intenzivnu njegu, na žalost mislim da je oko 1h noćas i preminuo", kaže Marko Beronja, hirurg prijedorske bolnice

Četiri hirurga, tri i po sata borila su se za život hrabrog policajca u kojeg je, svjedoče mještani, pucala psihički liječena osoba.

"NIje smio dolaziti do prisustva alkohola, a uz te tablete, on nije smio, ali je on tražio sebi utjehu. Porodica je živjela kako je živjela, porodica je bila uzorna", smatra mještanin Gornje Ravske.

Osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva, Marko Šabić i ranije je napadao policiju. Mještani kažu, koristio je narkotike, liječio se na psihijatriji. Viđan je, svjedoče, i kako slobodno hoda nag, po javnim mjestima.

"Policijski službenik je bio sam na intervenciji, jer se radi o Ljubiji, manjem mjestu, stanično odjeljenje policije, svi se između sebe poznaju. Nije bilo naznaka da bi epilog ovoga događaja mogao biti takav, čak je išlo na nekom prijateljskom, komšijskom odnosu, da se se sve riješi na fin način, jer je lice poznato po problematičnom ponašanju, ali nam nije jasno kako je došlo do ovoga da on izađe iz kuće i počne da puca, bez ikakavog razloga, u pravcu policajca", ističe Mirna Šoja iz MUP-a RS.

Saučešće porodici uputile su kolege, te svi nivoi vlasti. U Sindikatu upozoravaju da policajci moraju biti više zaštićeni.

"Izgubio je život pokušavajući da zaštiti život i zdravlje druge osobe", kaže za N1 predsjednica Sindikata MUP-a RS Anica Jondić.

N1: Da li je praksa da u ovakvim slučajevima na teren izlazi jedan policajac u patroli?

"Bez obzira na postojeću praksu, ovaj tragičan događaj, ubistvo kolege, je opomena da se postojeće prakse preispitaju. Da jednostavno, na određenim dešavanjima mora da bude dovoljan broj policijskih službenika, koji će moći zaštiti sebi jedan drugom život i završiti posao zbog kojeg su došli", dodaje Anica Jondić.

Po aktuelnoj sistematizaciji u MUP-u RS 320 policijskih službenika nedostaje. Mnogim policajcima ne plaća se prekovremeno, niti im se nadoknađuje slobodnim danima, upozoravaju u Sindikatu MUP-a.

Ovi naslovi upozoravaju koliko su česti napadi na policajce u cijeloj državi. Verbalne prijetnje i psovke više, kažu, niko ne broji. Javnost se alarmira tek kada neki policajac izgubi život na dužnosti.

U posljednjih 6 mjeseci, 4 ubistva policajaca. Prije Slađenka Tubina, na straži je kod Tarčina ubijen Mahir Begić, a par mjeseci ranije tokom noćne smjene su stradali i sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović.