Četrdeset godina – jedino životno doba koje je Kur’an izdvojio za posebnu dovu

.
Ako si u četrdesetoj godini, ili si blizu četrdesete, ili imaš više od četrdeset godina, znaj da je 40. godina jedino doba koje je Kur'an izdvojio za posebnu dovu.

 

Opisujući svoj život nakon što je napunio četrdeset godina, egipatski pisac Mustafa Lutfi al-Manfaluti (1876. – 1924.), napisao je: ”Došao sam do vrha planine i sada počinjem da se spuštam dolje, i ne znam hoću li spokojno i sigurno sići ili ću se spotaknuti na putu i upasti u provaliju, u posljednje moje stanište na dunjaluku.”

Zatim je spomenuo svoje mladalačke snove i sve ono o čemu je maštao, rekavši: ”Ja sada nemam tih želja iz mladosti, nestale su. Sada jedino znam da se moram spremiti za putovanje i za moje konačno stanište, a to je moj kabur.”

Brate i sestro, ako si u četrdesetoj godini, ili si blizu četrdesete, ili imaš više od četrdeset godina, znaj da je četrdeset godina jedino doba koje je Kur’an izdvojio za posebnu dovu, kao što se navodi u ajetu: ”Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: ‘Gospodaru moj, dozvoli Mi da ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi.’” (El-Ahkaf, 15.)

Ovo je impresivna dova koja uključuje zahvalnost Allahu na onome što je prošlo od života i dovu (molbu) za ono što će doći.

U četrdesetim godinama čovjek osjeća kao da je na vrhu planine, pa kad pogleda na prvu padinu vidi svoje djetinjstvo i mladost. Tada otkriva da je njihov okus još uvijek u njegovim dubinama, a zatim pogleda na drugu stranu (drugu padinu) i ugleda preostale faze svog života, shvatajući koliko im je blizak.

To je doba u kojem je čovjek sposoban razumjeti i živjeti (saosjećati) sa svim starosnim skupinama i pričati o svojim osjećanjima i mislima.

U četrdesetoj godini otkrivamo da su počele sijede vlasi, ako ne i ranije, i da nam vid počinje slabiti, pa nam naočare za čitanje postanu rekvizit koji nam je svakodnevno potreban.

U četrdesetima shvatamo pravu vrijednost divnih stvari koje nas okružuju, gledamo svog bračnog druga i shvatamo vrijednost braka i porodice.

Posmatramo našu djecu i shvatamo da su nam postala poput braće i sestara, ili poput drugova koji se takmiče sa nama u rastu, poslovima i napredovanju, i čekaju naše društvo.

Gledamo u naše malobrojne iskrene prijatelje i osjećamo se preplavljeni neopisivom srećom zbog njihovog postojanja i prisustva, kao što gledamo na svoje nedostatke i greške, i vidimo da one ne priliče nekome ko je u četrdesetim godinama koje bi trebale biti u znaku mudrosti, ravnoteže, ozbiljnosti, staloženosti i razuma.

Sa četrdeset godina počinje kriza srednjih godina i nameće se neizbježno pitanje: Šta si postigao u svom poslu?

Šta si postigao i uradio za svoju porodicu?

Šta si postigao u svom životu?

Šta si postigao u svom odnosu sa svojim Gospodarom?

Ako se u ovim godinama ne pokaješ i ne vratiš svome Milostivom Gospodaru, pa kad ćeš se onda vratiti, čovječe?!

To je pitanje koje potresa srce i zaokuplja misao. No, problem je što dani prolaze brže nego što očekujemo. Zar nismo u djetinjstvu gledali na one koji imaju četrdeset ili preko četrdeset godina kao na ”stare” ljude koji su se zasitili dunjalučkog života?

Ali danas, kada smo i sami došli u te godine ili ih uveliko prevalili, vidimo da nismo ostvarili mnogo od onoga što smo sebi zacrtali, te da godine vrlo brzo prolaze i ne daju nam priliku da činimo ono što želimo.

U četrdesetim godinama počinje žetva i mi osjećamo da smo dugo, dugo trčali, a sad je došao trenutak zamora i posustajanja, pa se okrećemo prema ”semaforu” da vidimo kakvo nam je prolazno vrijeme i kakav rezultat smo ostvarili.

Dakle, u četrdesetim godinama počinjemo shvatati da je to početak našeg kraja na ovome svijetu i da smo mi sjeme koje samo što nije zasijano u zemlju.

Onaj ko dostigne tu dob, on mora donijeti čvrstu odluku i biti svjestan da je njegov susret sa Allahom blizu. Pa jesmo li spremni za ovaj dan i jesmo li spremni za susret sa Allahom?

Pitali su poznatog učenjaka iz generacije tabi’ina, El-Mesruka: ”Kada se čovjeku naplaćuju njegovi grijesi?”, a on je odgovorio: ”Kada napuni 40 godina, pa neka se pripazi i čuva.” 

To znači da čovjek u mladosti može biti stalno zdrav i onda kada čini najveće grijehe, ali kada dostigne četrdesete i pedesete, tada se počinju ispostavljati fakture u vidu bolesti i drugih iskušenja, nakon čega dolazi smrt i susret sa Allahom, te polaganje računa za ono što smo u životu na dunjaluku radili. 

Stoga, brate i sestro, povećajmo našu bogobojaznost, jer kada nastupi noć, ne znamo hoćemo li živi zoru dočekati. Koliko je mladića i djevojaka osvanulo bezbrižno, smijući se, a nisu ni slutili da su im ćefini skrojeni. I koliko je i mladih i starih umrlo dok su zdravi bili.

Molimo Milostivog Allaha, u ovim mubarek trenucima mjeseca ramazana, da nas i naše najmilije poživi u islamu i imanu, da nam podari lijep završetak dunjalučkog života i da džennetske perivoje učini našim konačnim boravištem. Amin!