Cijene električne energije na burzama dosegle novi vrhunac

sa

U utorak je cijena električne energije na burzi porasla na novi rekord.

Na promptnom tržištu megavatsat je u utorak od 19 do 20 sati koštao 747,9 eura, pokazala je aukcija na burzi električne energije Epex. Čak i noću, kada je mala potražnja za električnom energijom, spot cijena nije padala ispod 460 eura po megavat satu (MWh). Preračunato u kilovatsat, to je 0,46 centi po KWh.

Suša koja je u tijeku trenutno ugrožava opskrbu električnom energijom u Europi. I u Njemačkoj i u Francuskoj vršna cijena megavat sata iznosi gotovo 750 eura. A visoke cijene plina također povećavaju troškove proizvodnje električne energije. Za srijedu je megavat sat prirodnog plina u utorak koštao preko 230 eura. Za jedan megavat sat električne energije sagorijeva se oko dva megavat sata plina.

Zbog ekstremno niskog vodostaja i visoke temperature vode u nekoliko rijeka, važnim nuklearnim elektranama u Francuskoj nedostaje vode za hlađenje. I hidroelektrane također trenutno proizvode manje električne energije nego inače. Uz to, u Njemačkoj postoji zabrinutost da se zbog niskog vodostaja Rajne elektrane na ugljen više ne mogu opskrbljivati ​​ugljenom.