Cijene goriva u BiH morale bi biti niže

Novi jak talas pojeftinjenja sirove nafte morao bi se uskoro odraziti i na bh. tržište, poručuju borci za zaštitu potrošača.

Barel nafte pao ja na oko 63 dolara, što je znatno manje nego sredinom ovog mjeseca, kada mu je cijena bila 71 dolar, dok je početkom oktobra koštao čak 86 dolara.

“S obzirom na kretanje, odnosno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu, očekivano bi bilo sniženje u narednom periodu i na domaćem tržištu”, kazali su za “Nezavisne” iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, takođe smatra da je krajnje vrijeme da pumpadžije u BiH srežu cjenovnike.

“Vidjeli ste da je u Francuskoj 280.000 ljudi protestovalo zbog cijena goriva. Mi ne pozivamo na proteste, ali smatramo da bi cijene trebalo da budu niže”, rekao je Srdić.

Ističe da se vlasnici benzinskih pumpi pravdaju da, kada poskupi nafta, oni odmah kupe po višim cijenama, a kada pojeftini, tvrde da imaju zalihe.

“Mislim da to nije ni fer ni korektno. Jako malo vode računa o potrošačima. Pojeftinjenje koje smo imali, a koje je iznosilo nekoliko feninga, nije zadovoljavajuće”, ocijenio je Srdić.

Prema dostupnim informacijama, cijene goriva padale su u FBiH, ali i u dijelovima RS, poput Semberije i banjalučke regije, a pojeftinjenja su varirala i iznosila su od pet do deset feninga po litru. Gorivo kod nas košta oko 2,30 KM, ali ima pumpi i gdje su cijene više ili niže, navode Nezavisne novine.

Sagovornik “Nezavisnih”, koji decenijama prati stanje na tržištu energenata, rekao je nedavno da su pumpadžije izgubile argumente za visoke cijene, jer im naruku ne idu ni rafinerijske cijene, koje su srezane, ni stanje na svjetskom tržištu, gdje je došlo do potonuća vrijednosti sirove nafte.