Cijene sahrane otišle u nebo: Kreću se oko 4.000 maraka

.

Uz već postojeća poskupljenja, bilježi se i rast cijena pogrebnih usluga, s varijacijama od regije do regije. Osim toga, mijenja se i način ukopa preminuloga, a kremiranje postaje sve popularnije.

Renato Habulin iz firme za pogrebne usluge Habulin ističe da su cijene ispraćaja preminuloga u Zagrebu posljednjih godina najviše porasle u segmentu pogrebene opreme. U isto vrijeme, kremiranje postaje sve traženija opcija zbog svoje financijske pristupačnosti u poređenju s tradicionalnim ukopom.

Prosječna cijena ispraćaja preminuloga u Zagrebu, kreće se oko 2000 eura. Naravno, cijene mogu varirati ovisno o opremi i dodatnim uslugama.

Kremiranje postaje sve popularnije, a u Zagrebačkom holdingu ističu da cijena kremacije iznosi 146 eura, s dodatnim troškovima za kontrolni pregled i ležarinu. U poređenju s tradicionalnim ukopom, kremiranje može biti financijski povoljnija opcija.

U Koprivnici su cijene pogrebnih usluga porasle u prosjeku za 20 posto, a pojedini pogrebnici čak su poskupili i do 35 posto. Osnovni ispraćaj pokojnika koji je za života osigurao grobno mjesto u Podravini stoji oko 1000 eura, dok cijene mogu značajno varirati ovisno o specifičnim željama porodice.

Kremiranje je u porastu, iako još uvijek čini manje od 50 posto ukupnih ispraćaja. U Osijeku nema ispraćaja ispod 1000 ili 1300 eura, a cijene uključuju lijes čija cijena može varirati od 400 eura naviše.