Cijene u Krajini rastu: Građani manje kupuju i uzimaju jeftinije proizvode

.

 

U Bosni i Hercegovini cijene osnovnih životnih namirnica i dalje rastu. Brašno, ulje, šećer, meso, jaja, mlijeko, ali i gorivo, proizvodi su čije cijene proteklih mjeseci stalno rastu. Prema podacima Agencije za statistiku, u julu 2020. godine kilogram pilećeg filea  bio je oko šest maraka, a litar ulja oko 2,20 KM. Cijena kilograma pilećeg filea sada je oko deset maraka, a  litar ulja prelazi cijenu od 3 KM.  Cijenu plaćaju bh. potrošači, koji imaju iste plate, ali zato sada brže prazne kućni budžet, jer moraju izdvajati više za svakodnevne troškove. Građani su i više nego nezadovoljni i zabrinuti, kažu, neće moći poskupljenje pratiti novčanikom, a već sada kupuju manje i biraju jeftinije proizvode.

Poskupljenjem osnovnih životnih namirnica naročito su pogođeni nezaposleni i penzioneri koji su i prije uz mala mjesečna primanja, jedva spajali kraj s krajem, kaže predsjednik kladuškog Udruženja penzionera Rasim Redžić

Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača Kantona Sarajevo, kaže da je potrošačka korpa poskupjela za 20% za jednu godinu, i sada iznosi oko 2.400 KM.

Krivca za poskupljenje sindikalne potrošačke korpe Pašić vidi u pandemiji koronavirusa, ali ističe i da je problem što Bosna i Hercegovina nema državne mehanizme koji bi se borili protiv poskupljenja, odnosno nema robnih rezervi kojima bi ublažila poskupljenje.

Pašić ističe da je, također sporno što povećanje cijena, ne prati povećanje plata. Dodaje da bi potrošači kod povećanja cijena trebali biti aktivniji, odnosno više reagirati prema nadležnim državnim organima i institucijama.