Cijenu maline usaglasiti sa cijenom griza na evropskom tržištu

Home

Cijenu maline usaglasiti sa cijenom griza na evropskom tržištu


Cijenu maline potrebno je definisati na način da bude usaglašena sa cijenom griza na europskom tržištu na dan isplate maline preuzete od otkupljivača tokom berbe i na način kako je definisano ugovorom – zaključeno je na sastanku Asocijacije “Zajedno za bh. malinu”.

Sastanak je održan u Zenici u petak, a u vezi objave moguće cijene maline u iznosu od 1,50 KM. U ovoj asocijaciji navode da je praksa da cijena maline bude usaglašena sa cijenom griza na europskom tržištu, a čiji je trenutni prosjek 1,81 euro.

Zaključeno je i da se u nedjelju u periodu od 11.45 do 12.00 sati kao znak upozorenja organizuje mirna protestna vožnja uz policijsku pratnju, a da lokalna udruženja definišu rute kretanja po gradovima.

Asocijacija “Zajedno za bh. malinu” je saopćila da je 7. jula u Novom Travniku zakazan sastanak radne grupe pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva kada očekuju da će biti razmatrani i usvojeni njihovi zahtjevi.

Iz ove asocijacije su u saopćenju za javnost apelirali na sve proizvođače da ne nasijedaju na provokacije od dijela otkupljivača, te da ni u kom slučaju ne ugrožavaju malinarstvo u BiH, time što će određenim nepromišljenim postupcima (trovanjem nasada, plodova i drugim radnjama) dovesti u pitanje opstanak malinarstva u BiH.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Sat, 01/07/2017 - 18:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top