Cijepljene osobe ne moraju u karantenu

.

Nakon kontakta s osobom zaraženom koronavirusom, osobe koje su bile u kontaktu za zaraženom osobom moraju u 14-dnevnu karantenu. Iz zdravstvene službe grada Beča potvrdili su da osobe koje su cijepljenje ne moraju u karantenu, ako je od cijepljena prošlo 22. dana. Ta ‘olakšica’ vrijedi do drugog cijepljenja, a zatim, nakon drugog cijepljenja još u idućih šest mjeseci u skladu s odredbama iz ‘covid zelene putovnice’.

Čak i kao K2 osoba, trebalo bi ograničiti nepotrebne kontakte, ističe Ursula Karnthaler iz zdravstvene službe grada Beča (MA 15). Izvan privatne životne sfere, gdje postoji kontakt s drugim ljudima, mora se nositi FFP2 maska. Cijepljene osobe također trebaju obaviti test nakon što dođu u kontakt sa zaraženom osobom. Ako je osoba pozitivna, postoji vrsta kratke, dvodnevne karantene.

Nakon 48 sati provodi se drugi test kako bi se utvrdilo povećava li se virusno opterećenje. Ako je vrijednost CT-a već iznad 30 – referentna vrijednost koja se smatra mjerilom za da osoba više nije zarazna – karantena je okončana.

Iste olakšice vrijede i za oporavljene.