fbpx Američka ambasada u Sarajevu: CIK ima zakonsku obavezu za formiranje Dom naroda FBiH

Američka ambasada u Sarajevu: CIK ima zakonsku obavezu za formiranje Dom naroda FBiH

Home

Američka ambasada u Sarajevu: CIK ima zakonsku obavezu za formiranje Dom naroda FBiH

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici razmatrala je donošenje odluke o popunjavanju Doma naroda, a zbog implementacije presude "Božo Ljubić". Tragom toga zatražili smo stav od Ambasade SAD u BiH.


Iako odluka danas nije donesena većina članova saglasna da se kod odluke o raspodjeli mandata treba primjenjivati popis stanovništva iz 2013. godine, a tek dvojica članova su za primjenu popisa iz 1991. godine. 

"U proteklih godinu dana, međunarodna zajednica pokušala je pomoći dijalog između političkih stranaka u nastojanju da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor o zakonodavnom rješenju. U nedostatku zakonodavnog rješenja, Centralna izborna komisija ima zakonsku obavezu da provede izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda Federacije BiH, sukladno Ustavu Federacije BiH, Izbornom zakonu i relevantnim odlukama Ustavnog suda", naveli su u Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Dodaju da i dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu sa europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i one koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda.

Objavio: Wed, 31/10/2018 - 18:10
Back to top