CIK naredio ponovno brojanje u Cazinu- pritužbe na vladajući NES da namještaju i sami broje glasove?

sa

Centralna izborna komisija BiH donijela je naredbu da se, zbog osnovanih sumnji u izborne prevare i manipulacije u brojanju glasova u Cazinu, sa više od 20 biračkih mjesta izvrši ponovo brojanje glasova.

Prema izbornom zakonu BiH u ovakvim slučajevima, prilikom ponovnog prebrojavanja mogu biti prisutni akreditirani posmatrači, te kandidati koji su učestvovali u izbornom procesu. Također, isti moraju biti informisani i obavješteni navrijeme kako bi mogli se organizirati i prisustvovati ponovnom prebrojavanju ukoliko žele. Koliko je to ozbiljno urađeno u Cazinu govore dokazi da je Gradska izborna komisija, putem maila, jutros u 7.38 minuta poslala mail i obavijestila da će se isti proces obaviti s početkom u 10 sati danas.

S druge strane, veliki je broj kandidata koji su željeli prisustvovati ponovnom brojanju, ali im je onemogućeno, dok se u isto vrijeme na mjestu ponovnog brojanja u Domu kulture u Cazinu nalazili većinski predstavnici vladajuće stranke, među kojima i oni koji nemaju nikakvo zakonsko uporište da budu uključeni u ovaj proces.

Upozorio je na to i krajiški aktivista Fikro Boss koji je na svome FB objavio poruku koju je dobio sa lica mjesta od svoga prijatelja:

“Upravo mi piše jedan Cazinjanin:

Ljudi, evo sam pred kino salom u Cazinu, NES broji sve glasove sam i nikom ne da da uđu, ima li ko da može reagovati na ovo sto se radi?

Plave vreće za smeće iz Opštine se prenose ovamo otvorene, bruka, sramota i kriminal!

Stiže Hozan i slobodno ulazi unutra, a meni ne daju, kažu nisam ovlašten. Ovo je sramota, smiju se, nema nikog, oni nosaju vreće sa Rasmirom Pjanićem na čelu! Imali il iko da stane u kraj ovom kriminalu???”- upitao je Fikro u komentaru na ovakve radnje i manipulacije kojima se Cazinjanima godinama krade njihova volja i namještaju se izbori za vladajuću stranku.

Na potezu će i dalje biti Centralna izborna komisija i nadamo se da će ustrajati da spriječi ovakve situacije i kazni aktere.