CIK objavio rezultate- u Skupštini USK 9 stranaka- evo ko su zastupnici

izbori
Centralna izborna komisija sinoć je objavila konačne rezultate izbora.

 

 

U našem kantonu najviše glasova za Skupštinu USK dobila je SDA i imaće 8 mandata. Oko hiljadu glasova manje imala je NES/ A-sda koja će također imati 8 zastupnika, dok su poslije njih SDP, DF i POMAK sa po 3 zastupnika. Dva zastupnika imaće NiP, a po jednog Laburisti, SBiH i Naša stranka.

Iz SDA izabrani su: Jasmin Mušić, Mehmed Mahmić, Zinajda Hadžić, Emir Šabić, Aida Pašić, Asmir Ćufurović, Abid Mulalić i Ines Delić.

Iz NES/ A-sda su izabrani: Mustafa Ružnić, Emir Dautović, Hajrudin Halilović, Tanja Šantić, Agan Bunić, Amir Murić, Ifeta Kadić, Nijaz Kadirić. Kao što je vidljivo većina zastupnika u ovoj stranci su preletači- ljudi koji su na prošlim izborima bili kandidati u drugim strankama, ali su tokom prošlog mandata, zbog raznih političkih trgovina i pozicioniranja podržavali aktuelnu vladu i tako su nagrađeni mjestima na listi i sada novim mandatima u Skupštini USK.

Iz SDP-a: Fatka Kulenović, Mladen Lonić i Almin Hopovac.

Iz DF-a: Sanil Hadić, Senita Handukić i Samir Ikanović.

Iz POMAK-a: Šuhret Fazlić, Rusmira Konjević i Zikrija Duraković, koji je nekadašnji načelnik općine Bužim, kadar A-sda i jedan je od osnivača Pomak-a zajedno sa Fazlićem.

Iz NiP: Azhar Sejarić i Azra Tajić.

Iz Laburističke stranke: Elvira Abdić Jelenović, kćerka Fikreta Abdića, koja je bila nositeljica liste, dok je na broju dva po broju glasova na istoj listi završila i njegova druga kćerka Edina Abdić Pleho.

Iz SBiH: Nisvet Jusić, još jedan preletač sa krajiške političke scene, iz SDA, na prošlim izborima kao nosilac liste ušao u Skupštinu ispred Nezavisnog bloka, da bi se pojavio na ovim izborima također, kao nosilac liste Stranke za BiH ušao u Skupšrinu. Prošli mandat je bio prepoznatljiv po zahtjevima za lično pozicioniranje i gramzljivo zapošljavanje članova svoje porodice na budžet, od brata u Šume, muža od rodice u Službu za zapošljavanje, brata u Lječilište Gata…

Iz Naše stranke: Jasmin Hušić, iz Velike Kladuše. Nedavno je pristupio ovoj stranci, a na prošlim lokalnim izborima bio je zajednički kandidat više stranaka za načelnika općine Velika Kladuša i za nekoliko stotina glasova nije uspio dobiti ovu poziciju. Sada, sa pozicije zastupnika u Skupštini USK u naredne dvije godine ima odličnu poziciju da se dobro pripremi, da ga javnost Velike Kladuše bolje upozna i da na narednim izborima eventulanom kandidaturom odnese pobjedu za poziciju načelnika.

Ovo su imena koja ćemo u gledati u Skupštini USK. Prema iskustvima djelovanja mnogih od njih u protekom periodu znamo šta možemo očekivati. Kako će se ostali ponašati vidjećemo u narednom periodu.