CIK osudio Dodikove skandalozne izjave: Ovo je monstruozno

CIK
Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti, kazala Hadžiabdić

 

Članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK) raspravljali su danas o jučerašnjim skandaloznim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućenim članici ove institucije Vanji Bjelica-Prutina.

Naime, Dodik je za Vanju Bjelica-Prutina rekao da je "gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana".

Reakcija javnosti

- Riječi koje su jučer izgovorene našoj kolegici su jasno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava građanina ove zemlje. Ono što je jučer izgovoreno je monstruozno. Pozivam institucije BiH da zaštite i građanku ove zemlje i članicu CIK-a i CIK kao instituciju. Potrebna je reakcija javnosti i Tužilaštva BiH - kazao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

I drugi članovi CIK-a osudili su Dodikovu skandaloznu izjavu.

- Kolegica se izdigla iznad ove situacije i nije željela komentarisati. Mi kao institucija ne možemo više da šutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, bojim se da će vrlo brzo imati ozbiljne posljedice – kazala je Irena Hadžiabdić.

Uvrede i drugima

Član CIK-a Ahmet Šantić je podsjetio kako su, osim ogavnih uvreda na račun njihove koleginice, uvrede upućene i svim ostalim članovima CIK-a.

- Došlo je vrijeme da se CIK mora braniti i organizirati kako bi se zaštitili i kao institucija i pojedinačno - rekao je Šantić.

Izvor: